Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром": Украйна е оставила отворена само една точка за транзит на руски газ към Европа

| обновено на 11.05.22 в 18:25
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна заяви, че спира транзита на руски газ през входния пункт "Сохрановка" в Луганска област. 

Потоците на руски газ към Европа през Украйна са намалели с една четвърт. Молдова съобщи, че не е засегната от решението, но Словакия и Италия отчетоха намалени обеми. Спадът в Германия се компенсира с увеличени доставки от Норвегия и Нидерландия.

Украйна остави отворена само една точка за транзит на руски газ към Европа, като  компрометира сигурността на газовите доставки, коментираха от руския енергиен гигант "Газпром". От Киев заявиха, че са предприели мярката, тъй като руските войски отклоняват част от горивото, което минава през Украйна, и го изпращат в източните сепаратистки райони на страната.

Украинските части са постигнали успехи източно от Харков и вече са на няколко километра от границата с Русия, като са си възвърнали контрола над няколко селища в района, според военен източник, цитиран от Ройтерс.

Лидерът на самообявилата се Донецка народна република Денис Пушилин заяви, че вече няма цивилни в металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол, което "развързва ръцете на военните части" в района. От украинска страна бе съобщено, че поне още 100 цивилни все още не са евакуирани. Смята се, че на територията на завода има и ранени украински войници.

По-рано директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс посочи, че Москва се готви за по-дълъг конфликт в Украйна:

"През следващите месец - два боевете ще бъдат значителни, тъй като руснаците се опитват да дадат тласък на военните действия. Но дори да постигнат успехи, ние не сме убедени, че битката в Донбас ще сложи край на войната. Смятаме, че президентът Путин се подготвя за продължителен конфликт в Украйна, като преследва и други цели отвъд Донбас."

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна