Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ очаква рекорден ръст на възобновяемите енергийни източници през 2022 г.

Възобновяеми енергийни източници
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нарастващите опасения относно енергийната сигурност и изменението на климата ще стимулират нов рекорден капацитет за генериране на енергия от възобновяеми източници през 2022 г., прогнозира в сряда Международната агенция по енергетика (МАЕ), предаде Ройтерс.

МАЕ прогнозира, че през тази година в световен мащаб ще влязат в сила онлайн 320 гигавата от възобновяеми източници, което е еквивалентно на най-високото общо годишно енергийно търсене в Германия и спрямо предишния рекорд от 295 гигавата през 2021 г.

Допълнителните мощности през миналата година, които бяха движени от растежа на слънчевата енергия в Китай и Европа, надхвърлиха очакванията на базираната в Париж агенция, посочва МАЕ в новия си доклад за възобновяемите енергийни източници.

"Развитието на енергийния пазар през последните месеци – особено в Европа – доказа още веднъж основната роля на възобновяемите източници за подобряване на енергийната сигурност, в допълнение към тяхната добре установена ефективност при намаляване на емисиите", отбеляза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Въздействието на пандемията Covid-19 и инвазията на Русия в Украйна доведоха до ръст на инфлацията към най-високи нива от няколко десетилетия насам и до покачване на цените на енергията в някои развити икономики, оставяйки управляващите да се борят да намерят по-евтина и надеждна енергия.

Растежът на енергията от възобновяеми източници обаче е възпрепятстван от трудности във веригата за доставки, добави МАЕ в своя доклад, като заяви, че цената на инсталирането на слънчеви фотоволтаични панели (PV) ще остане висока тази и следващата година поради по-високите цени на стоките и на транспортните разходи.

Допълнителен нет капацитет на възобновяема енергия при различните технологии (в гигавата)


Преди кризата с коронавируса цените на слънчевата енергия намаляваха през последното десетилетие, отбеляза МАЕ.

При липса на по-силни политики, растежът на възобновяемите енергийни източници се очаква да спре през следващата година, тъй като напредъкът в слънчевата енергия се компенсира от спад с 40% при разширяването на хидроенергията и стагниращ растеж при производството на вятърна енергия.

Според МАЕ ръстът на възобновяемите енергийни източници през 2021 г. беше воден от Китай, Европейския съюз и Латинска Америка, но изоставаше в Съединените щати.

Перспективите пред възобновяемите енергийни източници в САЩ са помрачени от несигурността относно новите стимули за вятърна и слънчева енергия и от търговските действия срещу вноса на слънчеви фотоволтаични източници от Китай и Югоизточна Азия“, добави базираната в Париж агенция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна