Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва с 5%, заличавайки част от спада с 9% през предните дни

В сряда петролът поскъпва с близо 5%, заличавайки значителна част от рязкото поевтиняване с около 9% през предходните две сесии на търговия.

Подкрепа за солидното поскъпване на черното злато оказват информациите за намаляване на новите случаи на Covid-19 в двата китайски мегаполиса - Шанхай и Пекин, което предполага скорошно облекчаване на наложените строги локдауни и подновяване на икономическата активността в най-големия петролен вносител в света.

В същото време ЕС продължава да търси компромис за въвеждане на ембарго върху вноса на руски петрол.

Подчертавайки допълнително опасенията за глобалните доставки, министърът на енергетиката на ОАЕ Сухаил ал Мазруи пък предупреди снощи, че когато търсенето на важното гориво се възстанови от коронавирусната пандемична криза, форматът "ОПЕК +", включващ ОПЕК и съюзници като Русия, може да не успее да отговори на търсенето без допълнителни инвестиции.

Това последва забележките на министъра на енергетиката на Саудитска Арабия, че светът трябва да обърне внимание не само на ограничените доставки на суров петрол, но и на недостатъчния енергиен капацитет в по-общ план.

В резултат на всичко това към 17.00 часа наше време юлските фючърси на петрола Брент поскъпват с 4,4% към 107 долара за барел, а юнските фючърси на американския лек суров петрол WTI - с 5,25% към 105 долар за барел, след като снощи и по-рано днес те се търгува под нивото от 100 долара за пръв път от последните дни на април.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна