Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
ДДС калкулатор - край на сложните ДДС изчисления с това мобилно приложение

Снимка: unsplash.com

ДДС представлява класически косвен данък. Зад абревиатурата му стои термина данък добавена стойност. Той е основен потребителски данък и се прилага за почти всички видове стоки и услуги на пазара. Специфичното при него е, че ДДС на практика се плаща от потребителите с извършването на покупката на конкретен продукт. Крайните клиенти са тези, които попълват държавната хазна със сумите от данък добавена стойност. Тези суми варират и се изчисляват на процентна база. У нас в повечето случаи ДДС е на стойност 20% от пазарната цена на стоката. Съществуват обаче определени продукти и услуги, които са с различен, най-често редуциран данък добавена стойност. В този случай облагането на крайния потребител е само с 9% и се отнася за стоките от следните сектори: ресторантьорство, книгоиздаване, бебешки принадлежности и други.

В епоха на автоматизация на редица оперативни дейности в бизнеса съвсем логично се появи и решение на този въпрос: трудоемките и обемни изчисления на данъка добавена стойност за отделните продукти. Българска компания създаде специален ДДС калкулатор, който ще свърши целия този математически процес бързо и лесно вместо вас. Освен това, апликацията ще ви спести и нерви, а понякога и загуби или административни проблеми, защото в нея автоматично ще бъдат нанасяни определени въведени промени, свързани с косвения данък.

Със създаването на калкулатор за ДДС вече не е нужно да правите сметки по свръхсложната формула: умножаване на нетната сума по 1 с добавена конкретната данъчна стойност от 20% или 9% (важи само за България, защото на практика всяка страна определя сама ставките си). Тази счетоводно-оперативна задача вече може да се извърши за всички ваши стоки и услуги не в рамките на един, два или повече работни дни, ако нямате счетоводител, който да движи нещата за вас, а само за няколко минути! С помощта на калкулатора за ДДС ще можете да се информирате и за други суми, каквито е например и нетната сума на дадена стока без косвен данък. И за разлика от вашия счетоводител, който е на ваше разположение от 9 до 5 в работен ден, приложението е достъпно 24 часа в денонощието, тоест и в определени екстремни във финансовото отношение моменти.

За по-надежден счетоводен ред и повече оперативно време за неотложни и важни задачи бизнесът вече може да се възползва от приложението ДДС калкулатор за iOS и Android устройства. Налична е и специална премиум версия, в която освен че няма досадни реклами, са внедрени и други допълнителни полезни функции.

Официален уебсайт на ДДС приложението – https://vat-calculator.app/bg/
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна