Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАСА регистрира "чудовищен трус" на Марс – рекордните 5 по Рихтер

Снимка: БГНЕС

Апаратът "ИнСайт" на НАСА регистрира най-силния трус, отчитан на Марсq или която и да било друга планета - с магнитуд от 5 по Рихтер, съобщи агенция ЮПИ.

Предишният най-силен трус беше регистриран на червената планета приз миналия август. Той беше с магнитуд от 4,2.

Спускаемият апарат "ИнСайт" е на Марс от края на 2018 г., като той има много чувствителен сеизмометър, за да изследва вътрешността на планетата.

"Откакто инсталирахме сеизмометъра на Марс през декември 2018 г., очакваме "големия трус" - каза Брус Бенерд, главен изследовател в Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена. - Този трус несъмнено ще даде нов поглед към планетата. Учени ще анализират данните и ще научават нови неща за Марс с години".

Преминавайки през материала в кората, мантията и ядрото на Марс, сеизмичните вълни се променят по начини, които дават възможност на сеизмолозите да определят дълбочината и състава на тези слоеве.

Роботът събира сеизмична и метеорологична информация за Марс и прави изследвания с нагреваемата си сонда.

Апаратът "ИнСайт" е от програмата "Дискавъри" (Откритие) на НАСА, която изследва детайлно Марс. Той вече работи с по-малко енергия заради нормалното запрашване на слънчевите панели, а това може да сложи край на мисията тази година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!