Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоилов и Пардю говориха заедно преди финала

Станимир Стоилов и Алан Пардю преди началото на пресконференцията.
Снимка: БГНЕС

Левски е в по-добра форма преди финала на Купата на България, но ЦСКА София натрупа много богат опит в турнира в последните години, заяви старши треньорът на "червените" Алан Пардю. Той смята, че шансовете на двата отбора са равни.

"Когато си във финала, ти искаш да си победител. Левски обаче е в добра форма и това е разликата между двата отбора. Ние имаме опит в този турнир и смятам, че при първия съдийски сигнал двата отбора ще бъдат наравно", заяви англичанинът на пресконференция преди мача.

„Смятам, че в края на сезона формата е нещо много важно. Нашият отбор не е в добра форма, Левски е в по-добра, но в крайна сметка това е финал, победителят се решава в един мач, страхотна възможност да покажем това, което можем. Имам някакви идеи за вратарската позиция, ще вземе тепърва финално решение. Да, мачът е много важен, но той няма общо с моето бъдеще – аз съм опитен мениджър, до мен седи също такъв, някой от нас ще загуби, но животът продължава“, каза Пардю.

„Имайки предвид опита ни от скорошни финали, това е голям мач за нас, но откакто съм в клуба, това е първият мач, на който мога да разчитам на почти всички футболисти, с изключение на дълготрайно контузените Матей и Чарлс. Не, не мисля, че това конкретно вкарва напрежение, това трябва да ни мотивира да защитим трофея. Това е най-голямото дерби на града, има семейства, които са разделени на „червени“ и сини“ както на трибуните, така и на терена. За мен е важно тази страст да бъде контролирана както от играчите, така и от съдийската бригада. Няма какво да коментирам конкретната декларация, моята работа е съвсем различна, а именно да изграждам отбор – има 5-6 футболисти, които могат да играят много по-добре, и съм концентриран върху това“.

„Много неща има за мен в социалните мрежи, повечето от тях не са верни. Връщайки се назад към последния си финал срещу Манчестър Юнайтед, не успях да спечеля, но сега ми се отдава нова възможност – благодаря на играчите, защото те стигнаха до тук в по-голямата си част без мен. Ние се уважаме много като мениджъри – страхотен пример за привържениците, защото в крайна сметка хората трябва да дойдат на стадиона и да му се насладят без ексцесии. Няма да измъкнете информация от мен за състава. Да, Греъм през първата половина от сезона беше един от най-влиятелните играчи на ЦСКА, през втората поради причини извън футбола формата му падна. Познавам го много добре, комуникираме добре, защото говорим един и същи език. Младите футболисти на Левски могат да вземат пример от неговия професионализъм“, завърши треньорът на "червените".

Станимир Стоилов пък каза, че той лично е спокоен, но при футболистите на Левски е нормално да има повече напрежение.

"С оглед на това, че успяхме да стигнем до финален сблъсък и възможност да спорим за трофей, нормално е да има напрежение при играчите и при мен като треньор. Аз съм малко по-спокоен, тъй като съм печелил достатъчно купи", каза Стоилов.

Наставникът на „сините“ се надява на един футболен празник в неделя. „Нямам проблеми с избора на състав, повече притеснение имам за играта на терена. Съперникът ни има много опит, има цели 12 мача в евротурнирите през този сезон, както и добър мениджър, така че има отлични предпоставки за един качествен финал. Аз каквото имаше да кажа по темата, го казах. От днес трябва да говорим за футболния феърплей, след това от футболистите, а после от съдиите. След 17 години чакане да направим един футболен празник, затова и за мен беше непонятна декларацията“, коментира той и декларацията на „червените“ относно назначението на Никола Попов за главен съдия на финалния сблъсък.

„Още след полуфиналния мач казах, че няма какво повече да искам от финал между Левски и ЦСКА. Битка, която ще кали футболистите – ако ние спечелим, това ще бъде поредна стъпчица напред за нас. Такава е стратегията и идеята на клуба – след като съм казал, че Пламен ще пази, значи това ще е така. Ще ви дам пример – в мача с Оксер преди години за влизане в Лига Европа пази Ники Михайлов, който тогава беше на годините на Пламен. Аз за разлика от първия ми престой, за разлика от други треньори, мисля за развитието на клуба. Да, там беше три дни след шампионската титла, първите два дни празнувахме. Мачът протече на приливи и отливи – не знам дали сме готови за продължения и дузпи, но сме готови да покажем най-добрата си игра, няма по-добър вариант от това да сме на финал с ЦСКА, пред пълни трибуни“.

Стоилов говори и за предишните три двубоя срещу „армейците“ откакто се завърна в Левски. „Предишните три мача протекоха при различна атмосфера – първата бях в отбор, който беше в доста тежко положение, във втората нямаше достатъчно време за футбол – а при третата гледах от трибуните, което беше най-неприятното. Сега ми се отваря възможност да играем добър футбол – за мен е важно да държим на нашия стил на игра и най-накрая да спечелим нещо след толкова много години страдание за Левски. И аз съм бил винаги за уважение между противниците – убеден съм, че много зависи от мениджърите как ще изглеждат играчите на терена. Откакто г-н Пардю застана на кормилото на ЦСКА, има значителна промяна на резервната скамейка и по трибуните, имам огромен респект към неговите постижения, но на терена и двата отбора ще се опитаме да играем футбол – трябва да покажем, че футболът не е война“, изказа суперлативи той за колегата си начело на вечния съперник.

Финалът за Купата на България е в неделя на Националния стадион "Васил Левски" от 17:00 часа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна