Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските санкции се разпространяват към "сенчестата мрежа" от семейни и бизнес партньори на Путин

В петък Обединеното кралство наложи санкции срещу "сенчестата мрежа" от семейни и бизнес партньори, подкрепящи "луксозния начин на живот" на руския президент Владимир Путин, съобщава "Файненшъл таймс".

Седем членове на семейство Путин и петима финансисти стават обект на забрани за пътуване и замразяване на активи, включително Алина Кабаева, бивша руска олимпийска гимнастичка, за която се твърди, че е настоящ партньор на президента, както и Людмила Очеретная, бившата му съпруга, съобщи външното министерство в петък.

"Ние се отваряме и се насочваме към сенчестата мрежа, която поддържа луксозния начин на живот на Путин и затяга менгемето около неговия вътрешен кръг“, посочи външният министър Лиз Тръс и добави: "Ще продължим да налагаме санкции на всички, които помагат и подкрепят агресията на Путин, докато Украйна не надделее".

Списъкът от петък допълва мерките, наложени срещу руски олигарси, компании и държавни институции, след като Москва нападна Украйна на 24 февруари.

Други набелязани лица включват Анна Зацеплина, бабата на Кабаева, която според властите на Обединеното кралство е свързана с Генадий Тимченко, основен олигарх, поддръжник на правителството на Путин. Игор Путин, първият братовчед на президента, също е обект на забрана за пътуване и замразяване на активи.

След началото на руската инвазия в Украйна досега правителството на Обединеното кралство наложи санкции на повече от 1000 физически лица и 100 юридически лица, включително олигарси, на стойност 117 милиарда британски лири, съобщи външното министерство.

Той също така посочи, че координира действията си с ЕС и с други правителства


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна