Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавина затрупа и погуби 62-годишен скиор в Пирин

връх Разложки суходол
Снимка: ПСС-Разлог

Мъж от Разлог е загинал при фрирайд спускане в Пирин. Планински спасители от Разлог, Банско и Добринище са участвали в акцията по транспортиране на тялото му до хижа "Яворов". 62-годишният Лъчезар Жегов бе известен планинар в района и един от най-добрите скиори.

Инцидентът е станал вчера следобед, когато се е спуснал със ски по източния склон на връх Разложки суходол. Негов приятел го чакал в ниската част. Той е и подал сигнал към планинските спасители. Най- вероятно при падане се е отцепила снежна дъска, която е повлякла мъжа в пропастта, разказа Емил Божанов:

"Повлича го снежната дъска и пада около стотина метра, може би и повече, и там се удря в морените, вече в долната част на склона и това е".

Веднага е започнала спасителна акция, организирана от Разлог, Банско и Добринище. След часове трудни преходи планинските спасители са свалили тялото на загиналия на хижа "Яворов".

Заради рязкото затопляне условията във високата планина са изключително опасни, особено за фрирайд, предупреждава Емил Божанов от отряда на спасителите в Разлог:

"Много е опасно, защото е много мек горният слой и той като нагрее слънцето на обяд и става много опасен. Горният слой става адски мек и пада, свлича се целият, където са стръмни склоновете. Там наклонът е около 60 градуса, където е паднал той. Там падането е фатално".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени