Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва към 114 долара за барел след ръст на цените на бензина в САЩ над 4 долара за галон

Природният газ в Европа поевтинява с 4,5% към 92,50 евро за мегаватчас

Петролните фючърси поскъпват с около 3% към 114 долара за барел, след като цената на бензина в САЩ нарасна за пръв път в историята над 4 долара за галон, като американските потребители вече плащат рекордните $ 4,43 за галон по бензиностанциите на фона на ограничени доставки и намаляващи складови запаси.

Търсенето в САЩ нараства с наближаването на пиковия сезон на шофиране. Междувременно капацитетът за рафиниране все още е под нивата преди коронавирусната пандемия.

Графика на бензина в САЩ (в долари за галон)


Фючърсите на американския лек суров петрол поскъпват с над 3% към 114 долара за барел за пръв път от два месеца насам, отправяйки отново поглед към 14-годишния ценови връх около 126 долара за барел, достигнат на 7-и март тази година.

Фючърсите на петрол Брент пък се повишават с 2,35% към 114 долара за барел за пръв път от 24-ти март насам, след като на 7-и март удариха многогодишен връх от 135 долара за барел - най-рекорден връх от юли 2008 г.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Поскъпването на черното злато е факт, тъй като изглежда надделяват опасенията относно проблеми с доставките над тези, свързани с отслабващите икономически перспективи и свързаните с тях перспективи за глобалното търсене.

Инвеститорите игнорират и оповестените по-рано днес доста слаби данни за продажбите на дребно и за индустриалното производство в Китай през април, дължащи се на предприетите локални противоепидемични локдауни в азиатска държава, както и намалените прогнози на ЕК за икономическия растеж в ЕС през тази и следващата година.

Дори новината тази вечер, че външните министри на ЕС отново не са постигнали напредък по шестия пакет санкции срещу Москва, включващ налагането на ембарго на руския петрол, също не успя да ограничи новото поскъпване на петрола.

Междувременно природният газ в Европа поевтиня в понеделник с около 4,5% към 92,50 евро за мегаватчас, след като Европейската комисия представи новите си насоки относно възможността на европейските компании да плащат за руското синьо гориво без да нарушават санкции на ЕС срещу Москва.

Графика на европейските газови TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени