Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандард енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на Credit Suisse Group

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Стандард енд Пуърс" (Standard & Poors) понижи кредитния си рейтинг на Credit Suisse Group до "BBB" от "BBB +", което представлява нов удар върху голямата швейцарската банка, която излезе на загуба през първото тримесечие и е изправена пред нарастващи вълнения от страна на акционерите след поредица от скандали.

В същото време перспективата пред кредитния рейтинг на банката е променен на "стабилна" от "негативна", посочи S&P.

Credit Suisse отчете загуба за първото тримесечие и започна основни промени в управлението, след като натрупа милиарди загуби през 2021 г. от неуспешни инвестиции.


Банката се опитва да реформира културата си на управление на риска и да обърне страницата на поредица от скандали, които предизвикаха множество кръгове от промени в ръководството, внезапни напускания и вътрешни и външни разследвания.

Но кредитната агенция S&P отбеляза, че не очаква бърз обрат след серията скандали, известни като аферата Archegos, Greensill и други.

"Въпреки че групата активно работи върху действия за възстановяване, смятаме, че трайна промяна в културата на риска в такава сложна глобална организация ще отнеме време“, посочи кредитната агенцията и добави: "Сега смятаме, че това ще бъде още по-трудно при влошаваща се икономическа и бизнес среда".

S&P също така заяви, че вижда целите на ръководството за възстановяване на рентабилността като амбициозни, особено с оглед на сътресенията в управлението и икономическата несигурност. "Според нас отношението риск/възвръщаемост на групата вероятно ще остане под това на нейните ключови конкуренти и други високо оценени партньори, поне в средносрочен план“, каза кредитната агенция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!