Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ханделсблат": Германия е отворена за идеята да конфискува активи на руската централна банка

Кристиан Линднер, министър на финансите на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският финансов министър Кристиан Линднер е отворен за идеята за изземване на руски държавни активи за финансиране на възстановяването на Украйна, каза той в интервю за германския бизнес всекидневник "Ханделсблат" (Handelsblatt) и три други европейски издания.

"Аз съм политически отворен към идеята за конфискуване на чуждестранни активи на Руската централна банка", каза Линднер, добавяйки, че предложенията в този смисъл вече се обсъждат сред икономическите сили от Групата на седемте и в Европейския съюз.

"В случая на частните активи трябва да видим какво е правно възможно. Трябва да уважаваме върховенството на закона, дори ако имаме работа с руски олигарси", добави той.

По отношение на фискалната политика на Европейския съюз Линднер посочи, че може да бъде отворен за компромис по отношение на бъдещото управление на правилата на ЕС за дълга.

Въпреки че той не може да подкрепи реформа за смекчаване на критериите от Маастрихт, които са в основната на фискалните правила на ЕС, Линднер отбеляза, че "фискалните правила трябва да бъдат по-реалистични и ефективни".

"Целта е всички икономики да растат и да имат устойчиви публични финанси. Предлагам да се комбинира по-надежден дългосрочен път към намаляване на дълга с гъвкави средносрочни цели", добави той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна