Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боеве в Триполи при опит на втори премиер да се настани в столицата

Фатхи Башага пристигна със свои министри в Триполи, но напусна столицата на Либия часове по-късно
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Боеве между привърженици на две конкуриращи се правителства избухнаха във вторник сутринта в либийската столица Триполи, което създаде опасения за връщане на хаоса в богатата на петрол страна, предаде АФП.

Насилието започна след съобщението за "пристигане на премиера на либийското правителство г-н Фатхи Башага, придружен от няколко министри, в столицата Триполи, за да започне работа си там". Преди обяд бе съобщено, че те напускат столицата.

Либия е управлявана от премиера Абдел Хамид Дбейба, но властта му се оспорва от Фатхи Башага, който бе назначен за премиер през февруари от парламента в източния град Тобрук. Башага има подкрепата на маршал Халифа Хафтар.

Правителството на обединението, ръководено от Дбейба, не реагира незабавно на съобщението за пристигането на неговия съперник в столицата. Тази администрация бе поставена на власт през 2020 г., като част от подкрепяния от ООН труден мирен процес. Оттогава той отказва да напусне поста.

Боевете създадоха опасения за връщане на хаоса в Либия, настанал след като НАТО подкрепи бунта, свалил през 2011 г. диктатора Муамар Кадафи и превърнал се в мащабен конфликт, обхванал и столицата през 2019-2020 г.

На правителството на Дбейба бе възложено да организира избори, планирани за декември 2021 г., но те бяха отложени за неопределено време и неговите политически опоненти твърдят, че мандатът му вече е изтекъл.

През февруари парламентът в Тобрук посочи бившият вътрешен министър Башага за премиер. Той обаче не успя да отстрани Дбейба, който повтаря, че ще предаде властта единствено на избрано правителство.

През март въоръжени групи, които подкрепят Башага, се разположиха в покрайнините на столицата, създавайки опасения за конфронтация, която може да сложи край на крехкото примирие в сила от октомври 2020 г.

Башага е подкрепят от Хафтар, базиран в източната част на страната военачалник, който в периода 2019-2020 г. направи няколко неуспешни опита да превземе Триполи и който контролира няколко ключови петролни инсталации.

Създаването на две правителства напомня на тежкия период 2014-2021 г., през който имаше конкуриращи се администрации.

Производството на петрол – основният източник на приходи за северноафриканската страна, отново е засегнато от политическото противоборство, като въоръжени групи, свързани с източния лагер, които иска властта да бъде предадена на Башага, принудиха петролни терминали да спрат работа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна