Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Относително стабилен европейски икономически растеж в началото на годината

Евростат

Европейският икономически растеж през първото тримесечие на 2022 г. остана близо до темпото на експанзия от края на 2021 г., въпреки че започналата на 24-и февруари война в Украйна и ускоряващата се инфлация навредиха на икономическата и потребителската активност, показват данни на Евростат.

Брутният вътрешен продукт в еврозоната се повиши през първото тримесечие на 2022 г. с 0,3% спрямо последните три месеца на 2021 г., когато също беше отчетен растеж от 0,3 на сто. Това представлява лека възходяща ревизия спрямо предварителните данни на Евростат за забавяне на растежа до 0,2 на сто.

В рамките на целия Европейския съюз растежът на БВП се забави до 0,4% от 0,5% в края на миналата година - без промяна спрямо експресната оценка на европейската официална статистика.

Промяна на БВП на ЕС и еврозоната (спрямо предходното тримесечие)


Спрямо първото тримесечие на 2021 г. БВП на еврозоната нарасна с 5,1% след повишение с 4,7% през последните три месеца, докато икономическият растеж в целия ЕС се подобри до 5,2% от 4,9%, показва още данните на европейската статистика.

Промяна на БВП на ЕС и еврозоната (спрямо година по-рано)


Според представените до този момент данни най-солиден растеж на тримесечна база отбеляза икономиката на Румъния (ръст с цели 5,2%), следвана от Португалия (с 2,6%) и Полша (с 2,4%), докато спад на БВП беше регистриран в Швеция (понижение с 0,4%), в Италия (с 0,2%) и в Дания (с 0,1%).

С повишение на БВП на тримесечна база с 1% България се нарежда на седма позиция сред страните членки на ЕС по темпо на растеж в началото на 2022 г.

Най-силен икономически растеж на годишна база бележи Португалия (повишение с 11,9% спрямо първото тримесечие на 2021 г.), следвана от Полша (с 9,1%), Австрия (с 8,7%) и Унгария (с 8%).

БВП на България пък се повиши на годишна база с 4,5% през първото тримесечие, като по-слаб растеж е отчетен единствено в Словакия и Швеция (с по 3%), Германия (с 3,7%), Литва (с 4,1%) и Финландия (с 4,3%).

Заетостта в еврозоната пък нарасна през първото тримесечие на 2022 г. с 0,5% спрямо предходните три месеца, като спрямо година по-рано трудовата заетост се повиши с 2,6%. В целия ЕС заетостта пък нарасна с 0,4% спрямо предходното тримесечие и с 2,5% спрямо първите три месеца на 2021 г.

Въпреки относително стабилните растежни данни за началото на годината, икономическите перспективи за ЕС са слаби, тъй като войната в Украйна далеч не е приключила и продължава да оказва по-нататъшен натиск за повишаване на цените на суровините, причинявайки нови прекъсвания на доставките и увеличаваща се несигурност.

В понеделник ЕК ревизира рязко надолу прогнозите си за растежа на БВП на ЕС през 2022 г. до 2,7% спрямо предишна оценка за експанзия от 4 на сто. За 2023 г. Комисията прогнозира икономическия растеж от 2,3% спрямо предходна оценка за повишение с 2,8 на сто.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна