Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън ще се срещне в четвъртък в Белия дом с финландския президент и с шведския премиер

Карин Жан-Пиер, говорител на Белия дом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще се срещне с финландския си колега Саули Нинистьо и с шведския премиер Магдалена Андерсон в резиденцията си в четвъртък, обяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

"Лидерите ще обсъдят молбите за членство на Финландия и Швеция в НАТО и европейската сигурност, както и укрепването на нашите тесни партньорства по редица глобални въпроси и подкрепата за Украйна“, се казва още в изявлението от Белия дом.

По-рано днес финландската комисия по външни работи гласува единодушно в подкрепа на присъединяването на тази страна към НАТО.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер посочи също така, че администрацията на Байдън остава убедена, че членовете на НАТО ще могат да постигнат споразумение относно усилията на Швеция и Финландия да се присъединят към алианса.

Изявлението ѝ последва подобно изявление от страна на държавния секретар Антъни Блинкън.

Въпреки изразената увереност, има известни безпокойства поради това, че турското правителство е против разширяването на блока поради "неясната" позиция на Стокхолм и Хелзинки срещу тероризма.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна