Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7+1 – това не е тото, толкова партии биха имали депутати при предсрочен вот сега

Ако парламентарните избори бяха днес, то зад банките в Народното събрани биха седнали депутати от настоящите 7 формации с избраници, плюс още една – тази на бившия служебен премиер Стефан Янев.

Това сочи независимото изследване на "Галъп интернешънъл", извършено в периода между 29 април и 6 май сред 805 пълнолетни българи чрез пряко интервю "лице в лице" сред двустепенна извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното население на страната.

От данните на социолозите е видно, че няма структурни размествания в доверието към основните институционални и партийни лидери в страната, макар че има признаци на общ спад.

Спадът в правителственото доверие пък донякъде среща спирачка в известно нежелание за оставка и особено за предсрочни избори, показва още допитването на "Галъп интернешънъл".

Ето каква е картината сред онези, които са направили своя избор да гласуват (където се изчислява бариера от 4% и се вижда кои са формациите с изгледи за влизане в парламента):

ГЕРБ води с 24,9% срещу 18,2% за "Продължаваме промяната". ДПС и "Възраждане" са изравнени, съответно с 11,1% и 10,5% и водят битката за третото и четвъртото място.

При "Възраждане" обаче може да се очаква и известен скрит вот в реална изборна ситуация, докато при ДПС следва да се има предвид потенциалният вот от нашите изселници в Турция.

БСП има 9,7% от твърдите гласоподаватели. 

В изследването ясно проличава високият старт на формацията на Стефан Янев – с 5,6% одобрение сред избирателите тя е своеобразен водач в пакета с ДБ (5,5%) и ИТН (5,4%), изчисляват социолозите.

ВМРО е с 1,5%, а "Изправи се, България" – с 1,1% - далеч под прага от 4 на сто за излъчване на народни избраници.

"Така, ако изборите бяха днес, формациите, влизащи в парламента, биха били осем. Новият участник е партията на Стефан Янев, чийто потенциал тепърва ще се развива", коментират в анализа си от "Галъп интернешънъл".


Най-харесвана фигура сред лидерите в политическата власт е Румен Радев (46,4% заявено доверие), следван от Стефан Янев (29,6%), Кирил Петков (28,9%) и Асен Василев (25,2%), Бойко Борисов (13,9%), Слави Трифонов (12,5%), Корнелия Нинова (12,3%), Костадин Костадинов (11,1%), Христо Иванов (9,1%), Мустафа Карадайъ (8,5%), Никола Минчев (7,9%), Атанас Атанасов (5,3%).

"Традиционният стартов кредит на доверие на правителството също традиционно свършва. Идните месеци ще докажат дали става дума за стремителен спад или за обичайната ерозия. Пред перспективата оставка обаче общественото мнение е по-скоро неохотно. Още по-неохотно остава то, когато се постави въпросът за нови избори", сочи анализът на експертите.


Към началото на май доверието в правителството е 26%, а недоверието 62,4%. Оставка искат 35%, но други 41,1% не искат. Останалите се колебаят. Новите избори пък продължават да отблъскват. 24,3% ги искат, но 44,1% не искат.


По най-важната текуща тема – войната в Украйна: 47,1% казват, че не са съгласни с действията на Владимир Путин в Украйна. На обратното мнение са 28,6%. Останалите се колебаят.

По темата "Северна Македония" не се наблюдава промяна. Общественото мнение у нас за пореден месец през настоящата година показва условно съотношение 10 към 1 (61,8% срещу 6,1%), че Скопие трябва да е в ЕС, но само при изпълнение от страна на Скопие на договора между двете ни страни, срещу мнението, че Скопие трябва да получи нашата подкрепа без условия. По традиция, има и осезаем дял (10,7%), които дори биха се съгласили България въобще да не допуска Македония – при никакви условия.

Илюстрации: "Галъп интернешънъл"

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна