Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Косовски ветерани от войната осъдени на затвор за заплаха на свидетели

Хисни Гуцати (вдясно) и Насим Харадинай на изслушване в съда в Хага, 7 октомври 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съд за военни престъпления в Хага осъди днес двама бивши бойци от Косово на четири години и половина затвор за заплашване на свидетели, предаде АФП. Това са първите присъди на съда срещу косовски албанци във връзка с войната за независимост на Косово от Сърбия в края на 90-те години на XX век, отбелязва агенцията.

Хисни Гуцати и Насим Харадинай – шеф и зам.-шеф на група ветерани от Армията за освобождение на Косово (АОК), бяха признати за виновни за разкриване на детайли за стотици свидетели след получаването на поверителни документи от съда.

Двамата бяха арестувани през септември 2020 г. Специалният съд за Косово установил, че те наричали свидетелите "предатели, шпиони и колаборационисти" в опит да ги сплашат, за да не свидетелстват пред съда.

"Това решение ясно показва, че тези действия са такива, каквито са – престъпни, а не патриотични", заяви председателстващия съдия Чарлз Смит, при произнасянето на присъдите.

Времето, през което двамата са прекарали в ареста, ще бъде приспаднато при излежаването на присъдите. Те получиха и глоба от по 100 евро.

Гуцати и Харадинай, които отричат обвиненията, слушаха съдебното решение, стоейки прави и със слушалки. Те бяха признати за виновни по пет точки, включително заплашване на свидетели и нарушение на поверителността на съда, и оневинени по едно за отмъщение.

Специалният съд за Косово действа по законите на Косово, но е базиран в Нидерландия, за да защити свидетелите от заплахи в Косово, където бившите командири от АОК дълго време доминираха политическия живот.

Съдът повдигна обвинения във военни престъпления срещу няколко висши членове на АОК, партизанска групировка, която в периода 1998-1999 г. се биеше за независимост от Сърбия. Сред тях е бившият президент Хашим Тачи, който подаде оставка след обвинението.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна