Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експертите: Във Великобритания в 97 на сто от случаите ракът на гърдата се открива в начален стадий

Ракът на гърдата - историята на една млада жена

Онкопластични и реконструктивни хирурзи са гости в подкаста "В центъра на системата"

3
Снимка: raknagurdata.com

25-годишната Блага Димитрова оперира и двете си гърди. В дългия и труден път на пациентка тя разбира, че информацията от точните специалисти по дадено заболяване е най-важното за правилния ход на лечението.

Днес Блага е на 28 години, работи активно и се радва на живота с пълни сили. Но иска да разкаже своята история, защото би могла да спести много грешни решения при други жени с диагнозата рак на гърдата.

В този епизод на подкаста "В центъра на системата" ви срещаме и с наши и чужди специалисти по онкопластична и реконструктивна хирургия на гърдата, които разказват какви са новостите в терапията на рак на млечната жлеза.

Слушайте тук:

Или тук: 



Ще научите още:

✅ Защо е необходимо да се има единни протоколи за лечение на рака на гърдата

✅ Защо е необходимо да има специалзирани центрове за рака на гърдата

✅ Как е в развитите западни държави

✅ Какви пропуски може да се направят при първоначалната диагноза рак на гърдата

✅ За какво трябва да внимават пациентите, когато им съобщят, че веднага се налага операция

✅ Защо е важно най-напред да се направи кор биопсия и какви данни дава тя

✅ Какви са различните видове хирургия на рака на гърдата

✅ Какви са най-подходящите реконструктивни методи след отстраняването на тумор в зависимост от вида на тумора и на гърдата

✅ Какво означава да се събудиш с гърда след операция

✅ Защо е важна рехабилитация на ръката при отстраняване на лимфни възли 

✅ Профилактика на рака на гърдата у нас

✅ Къде се къса връзката пациент - лекар

✅ Защо у нас няма онкологична сестра и психолог, които да подготвят пациентката


Гости в епизода са:

✅ Д-р Красимир Шопов, управител на Фондация "Експерти срещу рака" и специалист по онкопластична и реконструктивна хирургия на гърда в Клиниката по хирургически болести към УМБАЛ "Александровска" и МЦ "Медик 1"

✅ Д-р Вълкан Иванов, специалист по обща и реконструктивна хирургия на гърда в JohnRadcliffе Oxford и Аджибадем Сити Клиник МЦ Варна

✅ Блага Димитрова, пациент
 

Д-р Красимир Шопов, Блага Димитрова и д-р Вълкан Иванов   (от ляво на дясно)

"Моето лутане беше при различни специалисти, като всеки един от тях казваше, че трябва да се оперирам веднага. И след третия доктор, при който ходих, аз се оперирах и разбрах, че това не е бил правилният път

Не ми бяха направени биопсия и всички необходими изследвания, а също и нищо не ми се обясни какво следва след операцията. Бяха ми премахати тумора и всички лимфни възли от тази страна на гърдата. А след изследване се оказа, че там няма метастази. 

Ако предварително е било направено образно изследване, премахването на лимфните възли е можело да се спести. А това е доста важно, защото щеше да ми бъде спестена тежка и дълга рехабилитация

Тази рехабилитация също не ми бе предложена и месец след операцията не можех да си движа ръката...", разказа Блага Димитрова.

Блага Димитрова

"От естетическа гледна точка след операцията на първата гърда, реших да премахна и втората. Так с едноетапна операция, когато се събудих, вече имах импланти и не се притеснявах как ще изглеждам.

Ракът на гърдата не е присъда и не трябва да се гледа със съжаление към пациентките с рак на гърдата, те не са болни, те имат заболяване, което е лечимо и те не трябва да се чувстват жертви, с това се живее, просто трябва да искат да живеят и да намерят пътя към лечението", заяви младата пациентка.

Д-р Красимир Шопов

"В съвременния свят лечението на рака на гърдата е компексно. То не е само хирургично. В много от нашите клиники, когато се постави тази диагноза, пациентите се подлагат веднага на хирургично лечение. А не трябва да е така, трябва да се вземе кор биопсия - да се вземе тъкан от бучката, която е видяна при образното изследаване. Трябва да се види хистологичния вариант на тумора.

В много от клиниките тази диагноза се прави, едва когато се отстрани самия тумор. А не винаги образованието трябва да се отстрани в първия етап. 

Когато ракът е тройно негативен, когато хормоналните рецептори са отрицателни, на първия етап е предоперативното неадювантно лечение. После химиотерапия и при тройно позитивния, хормонално HER2 рецептор положителен в тумора също се налага предоперативно лечение. 

Отстранявайки тумора предварително, самите онкохирурзи не могат да оценят ефекта от това лечение, не могат да видят по какъв начин се повлиява туморът.

Биопсията се поема от НЗОК, но стандартите и правилата, по които се работи са много стари - работим по учебен материал, непроменян от 20 век...Колегите, които искат да работят по новите стандарати, трябва да ходят на обучение в чужбина. 

В България няма единни протоколи за лечение на рак на гърдата. Затова Фондация "Експерти срещу рака" на I-вата Национална конференция на хирурзите на гърдата учреди Експертен съвет на хирурзите на гърда, включващ специалисти по обща, пластична и гръдна хирургия и гинеколози от цялата страна. 

Този съвет предстои да учреди Асоциация на хирурзите на гърда", каза д-р Красимир Шопов.

Д-р Вълкан Иванов

"Във Великобритания има „Breast Units” – центрове за гърда, които обединяват на едно място всички специалисти, участващи в процесите на диагностика, предоперативно и оперативно лечение, онкопластична и реконструктивна хирургия, химиотерапия, психологическа помощ и др. Там ръководствата се ревизират два пъти годишно. 

Ако има нови методики, те се актуалзират, включват се в националните ръководства и се прилагат за всички болници, където лекуват това заболяване. След прилагането им на пациенитите, също се прави одит. В България се цитират книги по медицинска онкология и онкологична хирургия от 1996 г., където се казва, че всеки тумор над 2 см завършва с мастектомия. И на това все още се учат младите хирурзи...

Затова при онкопластичната хирургия се стремим да бъдем минимално травматични и операциите да са максимално онкологично издържани. Тоест да запазваме гърдата като използваме различни хирургични техники. Те са различни при жени с по-едър бюст, и при жени с малък бюст. В много случаи може да не се премахва гърдата, да се използва собствена тъкан, дори да не се използва имплант. Защото след време се налага премахване и на другата гърда, заради асиметрия и неудобство. Друг проблем в България са отложените реконстуркции, когато операциите са минимум две...

Във Великобритания личните лекари следят за мамографиите на пациентките над 50 години. Те им записват дата и час. В България идват пациентки на 60 години без нито една мамография. Във Великобритания оперираме пациентки в стадий 0 - с карцином 3 или 4 милиметра, открити на профилактични мамографии.

В България 23 - до 27 на сто от случаите са в напреднал стадий на рак на гърдата, при 5-6 на сто от случаите е метастатично заболяването. В Германия, Англия над 97 на сто от случаите заболяването се открива в начален стадий", съобщи д-р Вълкан Иванов.


Една от целите на Фондация „Експерти срещу рака“ е създаването и сертифицирането на центрове за гърда „Breast Units” и у нас, за да може бъде осигурен комплексен подход на лечение и по-добро качество на живот на българските пациенти с тази диагноза.

Фондация „Експерти срещу рака на I-вата Национална конференция на хирурзите на гърдата учреди Експертен съвет на хирурзите на гърда



Всички епизоди на подкаста ще намерите:
В Binar
В SoundcloudВ Apple Podcasts през iTunes
Във Viber

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени