Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Независимостта на Италия от руския газ може да отнеме повече време

Марио Драги в Сената на Италия, 19 май 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Италия Марио Драги заяви в четвъртък, че страната му може да стане независима от руски природен газ през втората половина на 2024 година, т.е. ще отнеме повече време от предишни оценки, предаде АФП.

Третата икономика в еврозоната е силно зависима от руски природен газ, но търси други източници след инвазията на Москва  в Украйна, включително със споразумение за увеличение на доставките от Алжир.

Говорейки пред Сената, Драги каза, че неговото правителство се стреми и да увеличи производството на енергия от възобновяеми източници, включително чрез "премахване на бюрократичните бариери" за инвестиции, като посочи, че това е "единствения начин" Италия да се освободи от внос на изкопаеми горива.

"Правителствените оценки показват, че ние можем да станем независими от руския газ през втората половина на 2024 г.", каза той, като добави, че "първите ефекти" от този план могат да се усетят към края на тази година.

През април италианският министър на екологичния преход Роберто Чинголани заяви, че страната няма да се нуждае от руски газ в рамките на 18 месеца след по-раншни прогнози, че това може да отнеме до 3 години.

През 2021 г. 40% от вноса на природен газ от Италия е бил от Русия.

Драги повтори силната си подкрепа за санкциите на ЕС срещу Москва, включително за предложената забрана за внос на руски петрол, макар че тя в момента се блокира от Унгария.

"Трябва да продължим да оказваме натиск над Русия чрез санкции, защото трябва да накараме Москва да седне на масата за преговорите", каза той.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна