Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ева Майдел обвини ЕС в разминаване между думи и дела по вноса на руски газ

Ева Майдел - eвродепутат от ЕНП
Снимка: ФБ на Ева Майдел

Евродепутатката от ЕНП Ева Майдел обвини ЕС в разногласия и разминаване между думи и действия по повод вноса на руски горива.

На дебат, посветен на спирането на руските газови доставки за България и Полша, тя заяви:

"Държави в ЕС всъщност продължават да купуват руски газ, така както прави българското правителство. Други искат изключение от ембаргото за петрол, отново както българското правителство. Трети казват, че ще наложат вето на тези санкции, отново както прави българското правителство. А пък други просто плащат, и някои от тях плащат в рубли".

"Затова се питам къде са нашите ценности днес, къде е нашият избор. Ние европейците и нашите правителства истински е време да правим само това, което говорим, и да говорим само това, което смятаме да правим", добави Ева Майдел.

"Трябва ни диверсификация, а не замяна на една зависимост с друга". Това каза евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова на дебата в Европейския парламент.

Тя призова и за европейска солидарност към двете засегнати страни.

"Имаме нужда от инфраструктура. В годините назад сме изпуснали възможността да изградим устойчива газопреносна система. Интерконекторът между България и Гърция все още не е завършен и ние трябва бързо да поправим тази грешка.

Европейската солидарност отново ще е ключова за преодоляването и на тази криза. Страните със запазени количества по тръбопроводите ще трябва да покажат солидарност и да помагат на държави като България, чийто основни доставки в момента са прекъснати."

Пенкова допълни, че възможностите страната ни да залага на възобновяемата енергия са ограничени и затова България трябва да заложи на ядрената енергия.

Цветелина Пенкова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени