Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарският енергиен гигант MOL се подготвя да премине към преработване на неруски суров петрол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският нефтен и газов гигант MOL Group започна подготовка, за да даде възможност на три от нейните рафинерии да преработват изключително неруски суров петрол, което предполага, че съпротивата на Унгария срещу европейско ембарго на руски петрол може би отслабва, съобщава "Файненшъл таймс".

Правителството на премиера Виктор Орбан заяви, че ще одобри ембаргото на ЕС върху вноса на руски суров петрол, само ако получи изключение за доставения по тръбопровода "Дружба" руски петрол, тъй като страната е без излаз на море и нейните рафинерии все още не могат да преработват лекия петрол Брент, използван другаде, напомня финансово издание.

Външният министър Петер Сиярто пък оцени, че унгарската енергийна инфраструктура ще трябва да бъде модернизирана, като преминаването към система, която не използва руски петрол, ще струва до 18 млрд. евро и с оглед на това ЕС трябва да помогне финансово на страната.

Отчасти държавната MOL изчисли, че модернизирането на нейната рафинерия южно от Будапеща може да струва до 700 милиона евро и да отнеме няколко години, проект, който ще трябва да предприеме, докато рафинерията работи.

"Трябва да изградим наново самолета, докато летим“, каза пред репортери директорът на производството надолу по веригата на MOL - Золт Хуф. "Това е, което трябва да планираме сега".

Въпреки че MOL все още не се е ангажирала с промяната, тя помоли своите инженери да се подготвят за перспективата през нейната система да не тече руски петрол.

"Рафинерията винаги се подготвя за най-лошото", каза Хуф и добави: "Ако можем да концептуализираме нещо, трябва да го направим . . . Сега се подготвяме за най-лошият сценарий, при който можем да преработваме само лек суров петрол".

Енергийната групировка MOL е похарчила милиарди долари и десетилетия за инфраструктура, за да преработва по-тежкия, но по-евтин руски суров петрол тип "Урал", пазарно предимство, което увеличи печалбите през последните тримесечия, тъй като ценовият спред (разликата в цените) между Брент и "Урал" се разраства.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!