Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на представителите на САЩ прие законопроект за борба с растящите цени на горивата

Сградата на Конгреса в САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Камарата на представителите на САЩ прие в четвъртък законопроект, който позволява на президента на САЩ да издаде декларация за извънредно енергийно положение, което да направи незаконно компаниите да повишават прекомерно цените на бензина и горивата за дома, съобщава Ройтерс.

Законопроектът беше одобрен с 217 срещу 207 гласа, като нито един републиканец не гласува в негова подкрепа.

Новият законопроект ще направи незаконна продажбата на горива на "прекомерна" цена по време на енергийна криза. Законът ще даде на Федералната търговска комисия (FTC) правомощията да предприеме съдебни действия, ако бъде открито "измамно покачване на цените".

Тази седмица цените на бензина в САЩ достигнаха нови върхове, възлизащи на $ 4,59 за галон.

Законопроектът трябва да бъде одобрен от Сената, което обаче е малко вероятно, и след това да бъде подписан от президента Джо Байдън, за да се превърне в закон.

В Сената, разделен равномерно по 50 членове от всяка една от двете парии (Демократическа и Републиканска), ще трябва поне 10 републиканци да го подкрепят, за да бъде приет.

"Вбесяващото е, че това се случва в същото време, когато газовите и петролните компании трупат рекордни печалби и след това влагат тези долари в обратно изкупуване на акции“, коментира демократът Ким Шриър, който заедно с демократът Кейти Портър предложиха законопроекта.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени