Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Курилския резерват учени наблюдаваха в естествена среда един от най-малко проучените китове

Снимката е илюстративна - край остров Кунашир
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един от най-малко проучените морски бозайници - малък плувец или плувец Сато, е наблюдаван в естествената си среда край Южните Курилски острови, се посочва на уебсайта на Курилския природен резерват, цитиран от агенция БГНЕС.

Биолозите определят плувеца Сато като представител на една от най-слабо проучените групи сред китоподобните (лат. Ziphiidae, семейство зъбати китове) - на клюномуцунестите китове. 

От групата на клюномуцунестите китове до неотдавна официално бяха признати два вида - северният (Berardius bairdii), който се среща в северната част на Тихия океан, и южният (Berardius arnuxii) – разпространен в южното полукълбо. Въпреки това японските китоловци отдавна различават друг вид край остров Хокайдо, а през 2019 г. японски учени (Т. Ямада и колеги) публикуват официалното му описание, като дават научното име Berardius minimus (малък плувец или плувец Сато).

През 2020 г. екипът на проекта "Far East Russia Orca Project" ( "Далекоизточен проект по изследване на косатки") публикува статия за откриването на три екземпляра от дребен вид сред китовете, изхвърлени на брега на Сахалин и южните Курилски острови. Но доскоро не бяха описани достоверни наблюдения на живи китове от вида не само в руски води, но и навсякъде по света.

През 2021 г., по време на морско изследване в Кунаширския проток между Русия и Япония (отделящ островите Кунашир и Хокайдо), експедиция от учени от Московския държавен университет и Националния парк "Берингия" за първи път в света се натъква на група малки плувци в дивата природа.

Учените успяват да вземат генетична проба от едно от животните. Лабораторният анализ потвърждава, че става въпрос за малък плувец – като това е първото потвърдено наблюдение на този вид в дивата природа, отбелязват от резервата.


Дължината на тялото на плувците Сато е само 6,2-6,9 метра, окраската е черна, с петна с диаметър около 5 см. Срещат се в северната част на Тихия океан, край бреговете на Япония, Русия и Аляска (САЩ), в Японско море и Охотско море. Те предпочитат да се задържат в дълбоките води и по склоновете на континенталния шелф. Трудно се забелязват в морето поради липсата на ясно изразен фонтан.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени