Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обещаната от Г-7 помощ за Украйна нарасна до 19,8 млрд. долара

Г-7

Финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-7 заявиха в петък, че са мобилизирали 19,8 милиарда долара в помощ на Украйна и обещаха да предоставят още по-голяма финансова подкрепа, ако е необходимо, съобщава Ройтерс.

Финансовите лидери на САЩ, Канада, Япония, Германия, Франция, Италия и Великобритания, известни като групата Г-7, приключиха двудневните си разговори в Германия, чиято основна цел беше финансирането на Киев, който продължава да се бори с руската инвазия, но се нуждае от средства.

"През 2022 г. ние мобилизирахме 19,8 милиарда щатски долара бюджетна подкрепа, включително 9,5 милиарда щатски долара от скорошни ангажименти, за да помогнем на Украйна да запълни недостига на финансиране и да продължи да осигурява предоставянето на основни услуги на украинския народ“, се посочва в комюникето на Г-7 след края на срещата.

"Освен това приветстваме продължаващата работа на Г-7 и международните финансови институции за по-нататъшно значително финансиране за Украйна, по-специално включително предложението на Европейската комисия за до 9 милиарда евро допълнителна макрофинансова помощ", се казва още в общия документ.

"Допълнителната планирана подкрепа за украинските държавни предприятия и частния сектор чрез Европейската банка за възстановяване и развитие и Международната финансова корпорация възлиза на 3,4 милиарда долара", се посочва в комюникето.

"Ние ще продължим да стоим до Украйна през цялата тази война и след нея и сме готови да направим повече, ако е необходимо“, обещаната членовете на Г-7.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна