Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски заклейми руски ракетен удар по Дома на културата в град Лозовая, взел 7 жертви

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна обвини Русия, че е нанесла "абсолютно зловещ" ракетен удар по сградата на Двореца на културата в Лозовая, източен град в Харковска област на страната, при който бяха взети "седем жертви, включително 11-годишно дете".

В публикация в Телеграм, цитирана от "Файненшъл таймс", която включваше видео от ракетната атака срещу този град, Володимир Зеленски каза:

"Руски ракетен удар по наскоро реновирания дом на културата. Окупаторите определят културата, образованието и хуманността като свои врагове. И не им спестяват ракетите или бомбите. Какво е в съзнанието на хората, които избират такива цели? Абсолютно зло, абсолютна глупост".

Нападението е станало в петък, когато Русия осъществи нов кръг от ракетни атаки. Освен военни цели, ракетите рутинно поразяват и инфраструктура, складове за гориво и цивилни сгради, съобщиха украинските власти.

По-рано в петък Зеленски благодари на 42 държави за подкрепата на Украйна в съдебния иск срещу Русия за десетки предполагаеми зверства, извършени по време на нейната инвазия в страната.

"42 държави заеха страната на Украйна по делото срещу Русия в Международния съд и възнамеряват да се присъединят към процедурата", написа той в Туитър.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна