Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия: Не е необходимо да се суспендират правилата на ЕС за дефицита заради войната в Украйна

Кристиан Линднер, финансов министър на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският финансов министър Кристиан Линднер не вижда необходимост от спиране на правилата за дефицит в ЕС и еврозоната през 2023 г., заявявайки, че въпреки инвазията на Русия в Украйна, негативните икономически последици не са причина за по-нататъшно разхлабване на фискалните правила.

"Германия ще търси решение, базирано на данни", каза Линднер пред репортери след срещата на финансовите лидери от Г-7. Засега данните не подкрепят подобен ход, каза той, предаде Блумбърг.

В понеделник Европейската комисия ще предложи удължаване на суспендирането на бюджетните правила, които са залегнали в Пакта за стабилност и растеж на блока, до края на 2023 г., казаха източници на Блумбърг по-рано тази седмица.

Съгласно правилата, които бяха суспендирани до края на тази година поради коронавирусната криза, националните дефицити в ЕС са ограничени до 3% от брутния вътрешен продукт и публичния дълг до 60% от БВП.

Войната на границата на ЕС и наложените в отговор на това санкции срещу Русия влошиха перспективите за глобалната икономика, тъй като предизвикаха скок на цените на енергията и допълнително затрудниха веригите на доставки, които вече изпитваха проблеми по време на Covid пандемията. Еврозоната и целият ЕС са сред най-тежко засегнатите региони поради зависимостта им от руската енергия и близостта до военния конфликт.

За дългосрочното възстановяване на Украйна ЕК ще търси финансирането на нов общ дълг, подобно на Фонд за възстановяване от пандемия на ЕС на стойност 750 милиарда евро.

За да помогне на Украйна да се възстанови, Германия е отворена за преговори за предоставяне на финансови гаранции за привличане на финансиране, каза Линднер, като в същото време отхвърли модела на финансиране, базиран на този по време на коронавирусната пандемия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна