Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

RMN - ще спечели ли втора "Златна палма" Кристиан Мунджиу

Представяне на част екипа на филма на румънския режисьор Кристиан Мунджиу (крайният вдясно) RMN в Кан - 22 май 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един от най-харесваните режисьори в Източна Европа - румънецът Кристиан Мунджиу, се завръща на филмовия фестивал в Кан с мрачна история за това колко малко е нужно на хората да се обърнат срещу съседите си. Неговата мъчителна драма от ерата на Чаушеску за незаконния аборт - "4 месеца, 3 седмици и 2 дни" спечели "Златна палма" през 2007 г.

Мунджиу спечели награди и за най-добър сценарий за "Отвъд хълмовете" от 2012 г. и най-добър режисьор за "Дипломиране" през 2016 г.

Новият му филм "RMN" отново го въвежда в надпреварата за Златната палма, а 54-годишният режисьор казва за AFP, че той изследва краха на надеждите след края на Студената война.

„Опитвам се да говоря за човешката природа и за състоянието на света днес и за това усещане, което имаме днес, че нещата не вървят в правилната посока“, каза той.

Способен на всичко

RMN е румънското съкращение за ЯМР (ядрено-магнитен резонанс).

Филмът изследва тревогите на мултиетническа общност в Трансилвания, исторически кръстопът на миграция и конкуриращи се империи, създал етническа смесица между румънци, унгарци и германци, които живеят рамо до рамо и до днес.

Той е вдъхновен от история, широко отразена от румънските медии през 2020 г., когато село в Трансилвания се надига срещу местната пекарна за наемане на двама шриланкийци. Във филма чужденците са наети във фабрика за хляб, разчитаща на безвъзмездни средства от ЕС и предлагаща работни места с минимална заплата, които дълго не са били заети, защото заплатата е била твърде ниска за местните.

Мениджър се опитва да се грижи за шриланкийците, които не говорят нито един от местните езици и се борят да се интегрират.

Мунджиу казва, че се стреми да покаже „инстинктите и жестокостта, които са дълбоко вътре в нас и да се види, че хората, които са съседи днес, са способни на всичко утре – да изнасилват, убиват и измъчват някого друг, просто защото някой е казал - това е врагът".

Движение

Филмът получи позитивни отзиви, като The Guardian написа, че е "сериозно ангажиран с дисфункцията и нещастието в Европа, които остават неотчитани и непризнати"

Американският филмов уебсайт IndieWire го нарече още един "морален трилър" на Мунджиу, който навлиза "в напрежението между сложните социално-икономически сили и простите човешки емоции, които те вдъхновяват".

Мунджиу е част от новата вълна на румънски филмови режисьори, проследяващи реалностите на посткомунистическия преход, които печелят награди на международни фестивали през последните две десетилетия. Той обаче признава, че в чужбина тези аплодирани филми са били много по-малко популярни у дома.

"Румънците наистина не харесват това, което правим - те всъщност не разбират защо някой го харесва някъде другаде", каза той.

„Но за нас е наистина важно, че успяхме да създадем някакво движение, което сега е достатъчно сложно – има доста различни режисьори, които се изразяват по свой начин.

Златната палма" ще бъде връчена на 28 май.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени