Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

130 бежанци от Украйна в Кюстендилско са с временна закрила

Снимка: БГНЕС

130 бежанци от Украйна, установили се в Кюстендилско - т.е. половината от бягащите от войната в региона, са с предоставена временна закрила, казаха от областния координацонен щаб. Оттам обявиха,  че започна записването за новата Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна.

От координационния щаб коментират, че при първия етап на Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна в Кюстендилско само два обекта са кандидатствали и одобрени.

Говорителят на Областната администрация Димитрина Симеонова:

„При първия етап на тази програма, когато финансирането беше по 40 лв., имахме два обекта - един в Кюстендил и един в Сапарева баня“.

Повечето от установилите се около 250 украински бежанци в общините Кюстендил, Дупница, Сапарева баня, Рила и Бобошево, са при познати, дори роднини, или по частни адреси.  Говорителят на Общината в Рила Мариана Костова:

"Две-три семейства. Има някои, които са дошли при близки и там са се установили".

До 25 май е крайният срок за прием на документи за настаняване и подслон на украински граждани с предоставена временна закрила. Хуманитарната програма ще стартира на 31.05.2022 г. и ще продължи до 31.08.2022 г.

Лицата, извършващи дейност в обектите, вписани в Националния туристически регистър или в Регистъра на места за подслон, могат да участват в програмата, като предоставят на разселените лица нощувка и изхранване /закуска, обяд и вечеря/, в общ размер на 15 лв. без ДДС – 16,35 лв. с ДДС при ставка в размер на 9% за категоризираните места за настаняване и 18 лв. с включен ДДС при ставка в размер на 20% за некатегоризираните маста за подслон. Разходите за ДДС са за сметка на Програмата, поясняват от областния щаб.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна