Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лойд Остин: 20 държави обещаха допълнителна военна помощ за Украйна

Лойд Остин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че около 20 държави са обявили нови пакети от помощ за защита на Украйна по време на виртуална среща със съюзниците в понеделник, насочена към координиране на предоставяното въоръжение на Киев, предаде Ройтерс.

Държавите, които обявиха нови пакети, включват Италия, Дания, Гърция, Норвегия и Полша, каза Остин пред репортери след среща на Контактната група за отбрана на Украйна. Дания ще предостави пускова установка с харпун и ракети за защита на бреговете на Украйна, каза още Остин.

"Ние напълно разбираме с какво се сблъсква Украйна. Залогът на тази война се простира далеч отвъд Европа", подчерта американският военен министър.

Председателят на Обединените началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили, който също присъства на брифинга, посочи, че САЩ все още са "твърде далеч" от какво и да е повторно въвеждане на американски сили в Украйна. Генерал Марк Мили отказа да уточни каквито и да било планове за изпращане на американски военнослужещи в Украйна, за да засили сигурността в посолството на САЩ в Киев.

Той каза, че решението дали да се въведат отново американски войски в Украйна ще зависи от президента Джо Байдън.

Коментарите на ген. Мили следват информация на "Уолстрийт джърнъл", в която се споменава за евентуални планове за изпращане на специални части в Киев, които да охраняват посолството на САЩ, което отвори отново наскоро.

Генерал Мили добави, че макар в момента да няма американски войски в Украйна, Пентагонът е увеличил военното си присъствие в съседните страни от НАТО. Той каза, че в Европа има приблизително 102 000 американски военнослужещи, спрямо около 78 000 войници в региона през миналата година.

Той също така обясни, че Пентагонът е успял да възстанови комуникационните линии с руските въоръжени сили, но отказа да даде повече подробности.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени