Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Куад: Опити да се промени статуквото със сила няма да бъдат толерирани

Среща на лидерите на Австралия, Индия, САЩ и Япония в Токио, 24 май 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Япония, Индия, Австралия и САЩ предупредиха днес да не се извършват опити за "промяна на статуквото със сила" на фона на опасения за евентуална инвазия на Китай в Тайван, предаде АФП.

Съвместното становище на т.нар. блок Куад(Quad – от Quadrilateral Security Dialogue - Четиристранен диалог по сигурността – б.р.) не споменава пряко изобщо засилващата се китайска военна мощ в региона, но оставя малко съмнения за какво се отнася.

Внимателно подбраните думи в документа също така засягат и войната в Украйна, без обаче да съдържат някаква обща позиция за руската инвазия, която Индия отказва да осъди.

Останалите страни в Куад по-рано са споделяли гледната си точка, че силен отговор на руската война е необходим - такъв, който ще изпрати послание и на други страни, включително Китай.

"Докато руската инвазия в Украйна разтърсва фундаменталните принципи на международния ред…потвърждаваме, че едностранни опити да се промени статуквото със сила никога няма да бъдат толерирани никъде, особено в Индо-тихоокеанския регион", заяви домакинът на срещата – японският премиер Фумио Кишида.

Становището на четворката не споменава нито Русия, нито Китай, а изброява списък с дейности, за които Пекин редовно е обвиняван в региона.

Отделно Байдън заяви в рамките на срещата, че войната в Украйна се превръща в "глобален проблем", подчертаващ, че е важно да се защити международния ред. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна