Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед вижда нарастващи инфлационни рискове и подкрепя повишаването на лихвите с нови 0,5%

Членовете на Федералния резерв виждат нарастващи инфлационни рискове поради проблеми с доставките, свързани с коронавирус, и с оглед на по-високите енергийни цени, показват акценти от публикуваните в сряда протоколи от последното заседание на Фед, проведено по-рано през май, когато всичките участници подкрепиха вдигане на федералната фоднова лихва с 50 базисни пункта.

Последствията от руската инвазия в Украйна за икономиката на Съединените щати остават несигурни, се добавя в доклада, като се твърди, че Covid локдауните в Китай са допринесли за проблемите с глобалните вериги на доставки.

Повечето американски централни банкери подкрепят увеличението на основната лихвена ставка на Фед с нови 50 базисни пункта на предстоящите заседания на банката, отбелязвайки, че може да е подходяща по-рестриктивна парична и лихвена политика. Вероятно е подходящо увеличението на лихвата с по 50 базисни пункта на следващите няколко срещи на Фед.

Мнозинството от гласуващите членове на Федералния резерв гледат на Фед като "добре позициониран" за по-нататъшна затягане (повишаване) на лихвите по-късно тази година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени