Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетната служба към Конгреса на САЩ очаква растеж на БВП с 3,1% тази година

Инфлацията вече достигна връх и ще спадна близо до 2% до 2024 г.

Икономическият растеж в САЩ ще надхвърли 3% през 2022 г., докато силно растящата инфлация вече е достигна своя пик и ще започне да се охлажда, като по някое време през 2024 г. ще се забави до 2%, показват последните прогнози на Бюджетната служба към Конгреса (CBO).

Надпартийната Бюджетна служба на Конгреса изчисли, че реалният брутен вътрешен продукт ще нарасне с 3,1% през 2022 г., подкрепен от потребителските разходи и търсенето на услуги, след което ще се забави до 2,2% през 2023 г. и до 1,5% през 2024 г.

"Според прогнозите на CBO настоящата икономическа експанзия продължава и икономическата продукция ще нарасне бързо през следващата година. За да задоволят повишеното търсене на стоки и услуги, предприятията увеличават както инвестициите, така и наемането на работа, въпреки че прекъсванията на доставките възпрепятстват икономическия растеж през 2022 г.", се казва в новия доклад.

В същото време Бюджетна служба на Конгреса очаква инфлацията в САЩ да нарасне с 4,7% за цялата настояща година, след което да се забави до 2,7% през 2023г.  идо 2,3% през 2024 г.

Оптимистичният тон на доклада изглежда включва негласна прогноза, че Федералният резерв ще успее да повиши лихвените ставки през 2022 и 2023 г., без обаче да насочи икономиката на САЩ към рецесия.

Докато CBO прогнозира, че инфлацията ще остане доста над целта на Фед от 2 на сто през 2022 и 2023 г., Бюджетна служба на Конгреса също така посочи, че темпът на повишаване на цените вероятно няма да се повиши над настоящите високи нива.

CBO предполага, че за да противодейства на инфлацията, Фед ще повиши федералната фондова лихва до 1,9% до края на 2022 г., което обаче е доста под очакванията на пазара за по-агресивни вдигане на основната американска лихва към 2,5%.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!