Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

БВП на САЩ се сви по-силно от очакваното през първото тримесечие

Американската икономика се сви изненадващо през първото тримесечие заради рекорден търговски дефицит и слабо натрупване на бизнес запаси, като в същото време Covid вълната в началото на годината наруши бизнес активността, показва ревизирана леко надолу оценка на Министерството на търговията за БВП на водещата световна икономика.

Брутният вътрешен продукт на САЩ се понижи с 1,5% на годишна база през периода януари - март 2022 г. след силен ръст с 6,9% през последното тримесечие на миналата година и след експресна оценка за спад с 1,4 на сто.

Данните за частните бизнес запаси и жилищните инвестиции бяха ревизирани надолу, като частично компенсираха възходящата ревизия на потребителските разходи.

Вносът в САЩ нарасна повече от първоначално очакваното (с 18,3% срещу 17,7% според предварителната оценка), а износът спадна малко по-малко (понижение с 5,4% спрямо спад с 5,9% в предварителната оценка), докато брутните частни вътрешни инвестиции се забавиха рязко (до повишение с 0,5% срещу 2,3%), а дълготрайни инвестиции до 6,8% спрямо 7,3%.

Държавните разходи се свиха през първото тримесечие с 2,7% - без ревизия спрямо експресната оценка. Потребителските разходи обаче нараснаха с 3,1% - по-силно спрямо първоначалната оценка за повишение с 2,7 на сто.

В същото време индексът на цените на личните потребителски разходи (PCE) нарасна със 7% на годишна база, непроменен от предишната оценка и нарасна с 5,1% без цените на храните и енергията в сравнение с 5,2% при първата оценка.

Личните доходи в САЩ се увеличиха през първото тримесечие с 248,3 милиарда долара до 21,26 трилиона долара.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.