Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БК Балкан ще доиграе серията срещу Левски в НБЛ

Левски и Балкан ще доиграят плейофа.
Снимка: БГНЕС

Балкан ще довърши полуфиналната серия срещу Левски от полуфиналите на Националната баскетболна лига. Това обяви генералният мениджър на клуба Сашо Везенков пред журналисти в Ботевград.

"Тази пресконференция не е дали да се играят мачовете и против Левски. Забравете, че някой от нас ще става председател на федерацията и ще запорира сметките, имаме претенции към решението. Левски има техните възражения, ние нашите. Ще играем мачовете, но имаме някои запитвания. Не търсим интрига или конфронтация с Левски. Това не го коментирам. Искаме обяснения по решенията“, заяви Везенков.

Както е известно, вчера Арбитражната комисия отмени трите служебни загуби на Левски и в резултат на това бе решено серията да се доиграе. Балкан води с 2-1. 

"На мен ми прави впечатление, че последните скандали в българския баскетбол са непрекъснато свързвани с Константин Папазов. Аз съм го слушал да казва, че той управлява баскетбола, че 75% от баскетбола е той. Останах много учуден, когато ние бяхме в Белград, а следобед той ми звъни: “Говорих с кмета. Разрешението ми е в джоба”. Аз му казах да не ме занимава с глупости. На Евролига съм, никога не ми е минавало през ума, че Георги Глушков и Елеонора Рангелова могат да вземат такова решение - да анулират дадени срещи. Представете си гафът какъв е.

Нашата федерация за първи път прояви някакво мъжество - Глушков и Нора най-вече, с нейното участие и присъствие като член на юридическата комисия на ФИБА, както и Сандра Велчева, която е картотекирала Йордан Минчев. За мен това е изненада. Без наше участие, защото ние не знаехме за какво става въпрос. Следващото учудване - той е намерил някаква точка, в която върви и казва, че ще спечели. Учудващото в този момент - ще се кандидатира за президент на федерацията. Ще блокира сметките на федерацията и ще ги съди за пропуснати ползи. Георги Глушков, едно от най-големите имена в българския баскетбол, за пореден път започна да казва: “Ама той ще спечели”. Откъде ще спечели? В Арбитражната комисия, която е избрана от него? Нали разбирате, че аз не познавам Камен Каменов и Петър Петров? Те не са спортни юристи. В този момент ние не знаем за какво става въпрос. Ние за първи път не сме запознати и не знаем защо Минчев не е получил LOC.

Вината е на Левски и федерацията. Във всяка една федерация има човек, който отговаря за трансферите. Той натиска едно копче - няма клуб-клуб, има федерация-федерация. Моето учудване е, че проявеното мъжество от Георги Глушков за една седмица приключи. Ние с г-н Гавалюгов не искаме да ставаме президенти на БФБ, но искаме да се борим с някой при равен старт. Ние, Самоков, Плевен, всички. Българският баскетбол има нужда от Левски 2014, има нужда от Балкан, от Спартак Плевен, от Черноморец и от всички отбори. Играчите на Левски са аматьори. Не един, не два, а 12 аматьора. Позволява го законът, пак е някаква вратичка, за да може да ги картотекираме. Те са аматьори, някой пропусна да картотекира Данчо Минчев.

Ние не искаме да печелим служебно. Не виждам къде е вината на Сандра, но вината на Глушков и Нора е видна. Те трябва да отговарят на нас и на всички отбори. Вие го познавате Георги Глушков, аз го познавам по-добре от всички вас. Глушков е човек, който няма да вземе решение, ако ще и потоп навън да стане. Как така излезе и ни присъди 3-0? При наличието на член на юридическата комисия на ФИБА. И след това започнахме с Тити Папазов - той е артист, сцената му е на Бродуей и Болшой театър. Не е за Сатиричния театър, тя е тясна за него тази сцена. Той е много по-голям. В "Зад Канала" може също да играе. Ние не сме за подигравка. Той има енергията да не спи, да ходи и така нататък", сподели още Везенков.

На пресконференцията присъства и кветът на Община Ботевград Иван Гавалюгов.

"Казусът със служебните загуби в полуфиналната серия с Левски, наложени от мениджъра на НБЛ, е прецедент в българския баскетбол, а и в европейския такъв. Тук не искам да коментираме чия е вината, но тя е факт. По-голямата изненада и абсурд идва, че един гаф всъщност е умножен с втори сериозен гаф и абсурд, а това е решението на Арбитражната комисия. Тя е превишила своите правомощия. АК е помощен орган на БФБ и трябва да разглежда само казуси, съобразявайки се с приложимата наредба и нормативните документи на БФБ. Не могат да правят препратки към други закони и така нататък. Ако считат, че има някакво противоречие, само българският съд може да отмени някакъв акт от по-нисша правна степен.

Ние изразяваме готовност да играем полуфиналните серии с Левски, макар да е очевидно за всички, че в първите три мача е допуснато сериозно нарушение на правилата на НБЛ с участието на нередовен състезател. Международната федерация е сезирана за този сериозен гаф и очакваме тя да се произнесе. Ние не търсим някой да бъде потърпевш и наказан, а веднъж завинаги да се види, че има някакви правила, които всички спазваме, и когато е допуснато някакво нарушение, трябва да се понесат съответните отговорности от всички замесени лица. В този случай това са БФБ и Левски”, заяви Гавалюгов.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна