Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албена Данаилова и Марк Кадин закриват концертния сезон на Радиооркестъра

Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин ще закрият концертния си сезон на 10 юни от 19.00 часа в зала „България“. Както винаги програмата ни е пълна с открития. Вечерта ще започне с Втори концерт за цигулка на Бела Барток, който не е свирен в София повече от 30 години. Специален гост-солист ще бъде известната ни българска цигуларка Албена Данаилова – първата жена-концертмайстор на оркестъра на Виенската филхармония. 

Албена Данаилова има успешна кариера на солист и камерен музикант. Била е първи цигулар в Баварския държавен оркестър, където по-късно става концертмайстор. Един сезон тя свири и в Лондонския филхармоничен оркестър. Водач е на „Ensemble Wien“. Редовно концертира в България, Германия, Израел и САЩ. Има записи  за немското радио „Kultur“, Северогерманското радио и Българското национално радио. Заедно с Радиосимфониците тя ще изпълни Втори концерт на Бела Барток - едно от големите произведения за цигулка на XX в. Това е едно от най-сложните произведения от цигулковия репертоар и е сериозно предизвикателство за солист и оркестър. Темите му напомнят темпераментни унгарско-цигански импровизации. Продължавайки традициите на Лист, композиторът сякаш се възхищава на пъстрите, свободно орнаментирани мелодии на цигулката и елементи на унгарските чардаши. Творбата се явява своеобразно музикално сбогуване с родината преди емиграцията на композитора в САЩ през 1939 г. 

Във втората част на концерта ще прозвучат "Blumine" от Густав Малер и  „Увертюра, скерцо и финал“ от Роберт Шуман.

Малер нарича Blumine „любовен епизод“, а необичайното име, което му дава, произлиза от заглавието Herbst-Blumine („Есенни цветя”) на немския писател Жан Пол. Лежерни нотки с образите на онзи флорален свят, от който композиторът черпи вдъхновение именно за тази своя кратка композиция, потънала в забвение. От забравата тя отново изплува петдесет години по-късно, в същата златна епоха, в която величието на Малер най-накрая намира пълното си признание. Рядко изпълняваното произведение „Увертюра, скерцо и финал“ на Шуман е приятно и пролетно, пропито с идеята за младост и разцвет. Но, за съжаление, става любимо на публиката едва след смъртта на композитора.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков"№4), на касата в залата и в мрежата на EVENTIM.bg


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени