Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската полиция претърси офиси на DWS и Deutsche Bank заради обвинения за "зелено измиване"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската полиция нахлу във вторник сутринта в офисите на управителя на активи DWS и на нейния мажоритарен собственик Deutsche Bank като част от разследване на обвинения в "зелени измиване" (Greenwashing).

"Зелено измиване" (Greenwashing) е маркетингов трик, който цели да заблуди, че дадена компания или организация е "зелена" и допринася за опазване на околната среда.

Приблизително 50 полицейски служители пристигнаха сутринта във вторник в помещенията на DWS и кулите близнаци на Deutsche Bank в центъра на Франкфурт и проведоха срещи с персонала до обяд, според хора, запознати с операцията, съобщава "Файненшъл таймс". Нито една от двете компании не беше уведомена предварително за акцията, в което участваха прокурори от Франкфурт, федералната полиция и служителите на германския финансов регулатор BaFin.

BaFin започна разследване на компанията-управител на активи DWS след подобно разследване от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), което беше предизвикано от твърдения на бившия изпълнителен директор на DWS Дезире Фикслър.

Фикслър каза, че компанията е направила подвеждащи изявления в годишния си отчет за 2020 г. във връзка с твърденията, че повече от половината активи на групата на стойност 900 милиарда долара са инвестирани по екологични, социални и управленски критерии.

Въпросът за озеленяването - когато компаниите правят подвеждащи изявления относно своите екологични данни - се превърна в една от най-ожесточено обсъжданите теми в управлението на инвестициите.

"Ние непрекъснато си сътрудничихме напълно с всички съответни регулатори и органи по този въпрос и ще продължим да го правим“, каза DWS в изявление във вторник. Deutsche Bank, която притежава малко под 80% от DWS, потвърди полицейската акция в отделно изявление.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна