Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъск настоява служителите на Tesla да се върнат на пълен работен ден или да си търсят работа

Илон Мъск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Илон Мъск настоява служители на Tesla да се явяват на работното си място поне 40 часа седмично или да си намерят друг работодател.

Главният изпълнителен директор на Tesla изпрати два имейла до служителите, в които декларира, че "дистанционната работа вече не е приемлива" и че производството на страхотни продукти "няма да се случи чрез обаждане по телефона", съобщават "Файненшъл таймс" и CNBC.

"Всеки, който желае да работи дистанционно, трябва да бъде в офиса за минимум (и имам предвид *минимум*) от 40 часа на седмица или да напусне Tesla. Това е по-малко, отколкото изискваме от работниците в завода на компанията", написа Мъск.

"Ако има особено изключителни сътрудници, за които това е невъзможно, ще прегледам и ще одобря тези изключения директно“, написа Мъск до изпълнителния персонал на компанията за електромобили.

Във втори имейл до персонала на Tesla Мъск каза, че "от всеки в Tesla се изисква да прекарва минимум 40 часа в офиса на седмица". Той поясни, че "офис" не може да бъде "някакъв отдалечен псевдо офис" и че ако хората не се явят лично, "ще приемем, че сте подали оставка".

"Разбира се, има компании, които не изискват това, но кога за последен път те представиха страхотен нов продукт? Мина известно време", написа Мъск във втория изпратен имейл. Той добави, че е важно висшите служители да покажат присъствието си в офиса, отбелязвайки, че затова той е "живял толкова дълго във фабриката" и че, ако не беше, "Tesla отдавна щеше да фалира".

"Tesla има и ще създаде и всъщност произвежда най-вълнуващите и значими продукти спрямо всяка друга компания на Земята. Това няма да стане, ако се обадите по телефона“, добави той.

Изтеклите имейли, които се разпространяват в социалните медии в сряда, подчертават твърдата позиция на Мъск в момент, когато технологичните компании изпитват проблеми с това как да се ориентират към връщането към нормалността след две и повече години гъвкави работни графици, предизвикани от коронавирусната пандемия.

Други големи технологични компании все още не принуждават всички работници да се върнат в офиса, посочва CNBC. В опит да задържат талантливите си служители, работодатели като Amazon, Apple, Alphabet и Meta позволяват поне малко работа от разстояние, в зависимост от позицията и местоположението на служителите.

За разлика от тях някои големи технологични работодатели, включително Atlassian и Airbnb, вече позволяват дистанционна работа през цялата година.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!