Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документална изложба “125 години - наука и иновации” в градината на "Кристал"

Снимка: PR Play Ltd.

В столичната Галерия на открито, градина „Кристал“ се откри документална изложба “125 години - наука и иновации”.

В изложбата, която може да бъде разгледана до 13 юни т.г., са поместени архивни исторически фотографии и факти от развитието на науката и компанията през 19, 20 и 21 век. Сред интересните фотографии, представени на общо 26 пана са началото на производството на синтетичен витамин С, историята на откритията на Нобеловите лауреати, свързани с компанията, довели до революция в биотехнологичните изследвания, както и пробивът в откриването на механизмите за развитие на автоимунното заболяване множествена склероза.

 

"Преди 125 години е било невъзможно да си помислим, че е може да произвеждаме големи количества лекарства извън аптеките.Преди 50 години е било недопустимо да си помислим, че пациентите с рак биха могли да живеят повече от няколко месеца. Може би след няколко години, ще дойде моментът, в който ще мислим, че е невъзможно да лекуваме различни хора по един и същи начин. Ние вярваме, че персонализираните здравни грижи са наистина важни за нашите пациенти в България. Изглежда трудно от позицията на днешния момент да повярваме, че след 100 години сегашните дни ще са част от историята. Но се надявам, че след 100 години ще имаме друга изложба като тази, обсъждайки успехите, предизвикателствата и уроците, които сме взели по пътя си и са донесли повече ползи на пациентите. “ Това посочи на откриването на изложбата

Хишам Сабри – генерален мениджър на биотехнологичната фармацевтична компания. Сред официалните гости бяха Н. Пр. Раймунд Фурер - посланик на Конфедерация Швейцария у нас, началникът на кабинета на министъра на финансите и член на НС на НЗОК Виолета Лорер, представители на Медицински университет – София, браншови и търговски организации.

Посланикът на Конфедерация Швейцария у нас Н. Пр. Раймунд Фурер

На събитието присъстваха и проф. Валентина Петкова, заместник - ректор на Медицински университет - София, която прочете по време на церемонията поздравителен адрес по случай юбилейната годишнина на компанията, от името на  ректора на Медицински университет - София акад. Лъчезар Трайков.

Изложбата се осъществява с продкрепата на Столична община.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна