Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия е готова да добива повече петрол при спад на руското производство заради санкциите

Саудитска Арабия е намекнала на западните съюзници, че е готова да увеличи добива на петрол, ако производството на Русия спадне значително под тежестта на наложените санкции, съобщава в четвъртък "Файненшъл таймс", цитирайки няколко свои неназовани източника, запознати с дискусиите.

Досега Риад успя да устои на призивите на Белия дом да ускори увеличаването на производството, въпреки че цените на петрола се търгуват близо до 120 долара за барел - около най-високите нива от десетилетие насам, като се аргументираше, че енергийната криза може да се влоши значително тази година. Саудитска Арабия вярваше, че трябва да запази в резерв своя свободен производствен капацитет.

Страховете от сериозен недостиг на петролни доставки обаче нараснаха, след като ЕС започна нов кръг от санкции срещу Москва, включително забрана за внос на морски товари на руски петрол в блока.

ЕС също така се споразумя с Обединеното кралство относно забраната по-късно тази година на застраховането на кораби, превозващи руски петрол, ход, според анализаторите, вероятно ще ограничи силно способността на Москва да пренасочва петрола към други региони по света.

"Саудитска Арабия е наясно с рисковете и че не е в техен интерес да губят контрол върху цените на петрола“, посочи един източниците на финансово издание, който е информиран за позицията на кралството по този въпрос.

След информацията на "Файненшъл таймс" петролните фючърси поевтиняват с над 2% по време на търговията в четвъртък, отстъпвайки от близо двумесечните върхове, достигнати в края на месец май като реакция на договореното в ЕС ембарго на руския петрол.

Фючърсите на петрола Брент се понижават малко след 12,00 часа българско време с 2,56% към 113,30 долара за барел, след като в началото на седмицата поскъпнаха към 124 долара за барел - най-високо ценово ниво от 9-и март.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI към поевтиняват с 2,52% към 112,40 долара за барел, след като в понеделник доближиха 120 долара за барел - също най-високо ценово ниво от 9-и март тази година.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Според дипломати и източници от петролното индустрия, на днешната среща във формата ""ОПЕК +" все още няма да има промяна в позицията на Саудитска Арабия относно очакваното ново слабо повишаване на общите петролни добиви на картела с 432 000 барела на ден.

Но тази политика може да се промени, тъй като глобалното икономическо възстановяване от Covid-19, включително повторното отваряне на големите градове в Китай след локдауните, засилва търсенето, докато се увеличава вероятността добивът на петрол в Русия значително да се свие. "Файненшъл таймс" напомня, че Русия произвеждаше повече от 10% от световния суров петрол преди нахлуването си в Украйна.

Един дипломатически източник сподели, че е имало дискусии за незабавно увеличаване на производството от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, което може да бъде обявено още на днешната среща на "ОПЕК +".

Източници на агенция Ройтерс от "ОПЕК +" заявиха, че групата работи за компенсиране на спада в добива на руския петрол, тъй като производството на Русия вече е спаднало с около 1 милион барела на ден в резултат на западните санкции срещу Москва заради нейната инвазия в Украйна.

Един източник от "ОПЕК +", запознат с руската позиция, каза, че Москва може да се съгласи другите производители да увеличат производството, за да компенсират по-ниските руски добиви, но не е задължително да компенсират целия недостиг.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна