Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хоризонти 2022" – за достойнството, културата и развитото общество

5
Снимка: Фотографи: Николай Дойчинов и Христо Христов

Първата галавечер, организирана от списание "Мениджър", под патронажа на президента на Република България Румен Радев, събра бизнес елитът на страната на важен разговор за бъдещето ни като нация.

"Можем да постигнем развито общество, само ако гледаме на културата като на едно общо пространство – не като география, а като дълбоки пластове и процеси, които се разгръщат в обществото", заяви държавният глава.

Специален гост-лектор на събитието под надслов: "Култура и развито общество" бе изтъкнатият испански мислител, философ и драматург Хавиер Гома Лансон.

Целта на събитието бе да събере най-влиятелните предприемачи и бизнес лидери в страната, много от които са били финалисти и носители на титлата "Мениджър на годината" от началото на конкурса досега и да покаже как бизнесът и културата у нас могат да работят заедно, за да създадат по-добро общество.

"Обединяващото културно пространство на такова общество се състои от образование, наука и технологии", отбеляза още в приветствието си към гостите на галавечерта Румен Радев.

"То кара хората, населяващи една територия да се превърнат от население в народ, в нация. Когато дори един елемент от това пространство е в упадък, то неминуемо влече цялото общество към упадък. Затова трябва да сме много наясно какви са елементите и крехките баланси в изграждане на това културно пространство, така че то да ни води към развито общество", допълни президентът.

"Технологиите убиват идеологиите", заяви известният български писател и носител на Наградата за литература на Европейския съюз Георги Бърдаров, който бе модератор на официалната част, включваща лекция и на Хавиер Гома, последвана от дискусия с участието на държавния глава и испанския философ по предварително зададени въпроси от поканените гости на вечерята.

"Живеем в тревожно време, но аз го определям като най-благодатното в човешката история. Всеки ден, минута и секунда ни дава много възможности. Ние сме в епохата на знанието, изкуствения интелект и дигиталните технологии", подчерта Бърдаров.

По думите му единствено от нас зависи дали ще изберем пътя на страха от промените или пътя на прогреса и новите възможности.

Фотографии: Николай Дойчинов и Христо Христов

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени