Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крипто измамите са коствали на хората над 1 млрд. долара от началото на 2021 г.

Андерсон има проблеми с властите в Бразилия заради криптовалути
Снимка: архив

Повече от 46 000 души посочват, че са загубили над 1 милиард долара в криптовалути заради измами от началото на 2021 г., показва доклад, публикуван в петък от Федералната търговска комисия (FTC) и цитиран от CNBC.

Загубите през миналата година бяха близо 60 пъти повече от тези през 2018 г., като средната индивидуална загуба е била в размер на 2600 долара.

FTC отбелязва, че топ криптовалутите, които хората са казали, че са плащали на измамници, са били биткойн (70%), Тетер (10%) и Етериум, или етер (9%).

Една ключова характеристика на криптовалутите като биткойн е, че преводите на плащане са окончателни и не могат да бъдат отменени. Това не винаги е добро. Т.нар. "система за отказ от плащане" (Chargebacks) - вид инструмент, предназначен да защитава потребителите — позволява на потребителите да отменят транзакция, ако твърдят, че са били таксувани чрез измама за стока или услуга, която не са получили.

Близо половината от хората, които са съобщили, че са загубили криптовалута поради измама през 2021 г., са посочили, че това е започвало с някакво съобщение в платформа за социални медии. Най-добрите платформи, споменати в тези оплаквания, са Instagram (32%), Facebook (26%), WhatsApp (9%) и Telegram (7%).

Фалшивите инвестиционни възможности са били най-често срещаният вид измама. През 2021 г. 575 милиона долара загуби от крипто измами, докладвани на FTC, са били свързани с инвестиционни възможности. Хората съобщават, че инвестиционните уебсайтове и приложения би трябвало да им позволят да проследяват растежа на техните криптовалути, но приложенията са били фалшиви и когато са се опитвали да изтеглят парите, те не са могли да го направят.

"Няма банка или друг централизиран орган, който да маркира подозрителни трансакции и да се опита да спре измамите, преди те да се случат“, предупреждава в доклада си FTC. 'Тези съображения не са уникални за крипто транзакциите, но всички те са в ръцете на измамници".

Т.нар. "романтичните измами" са били вторият най-често срещан източник на загуби от крипто измами, следвани от бизнес и правителствени измами, при които е имало представяне под чужда самоличност и които, според FTC, често могат да започнат с фалшиви съобщения, за които се твърди, че са от технологични компании като Amazon или Microsoft.

Какво е "романтична измама"?

Милиони хора се обръщат към онлайн приложения за запознанства или сайтове за социални мрежи, за да се срещнат с някого. Но вместо да намерят романтика, мнозина намират измамник, който се опитва да ги подмами да изпратят пари

По-младите потребители е по-вероятно да бъдат подвластни на крипто измами. FTC съобщава, че хората на възраст от 20 до 49 години са повече от три пъти по-склонни от лицата от по-възрастните групи да съобщават за загуба на криптовалута от измамник.

За да не бъдат измамени, казва FTC, хората трябва да разберат, че инвестициите в криптовалута никога нямат гарантирана възвръщаемост, да избягват бизнес договорености, които изискват покупка на криптовалута, и да внимават за "романтични изгоди", придружени от криптовалути.

Новината идва след бурни няколко седмици на крипто пазарите. Неуспешен стейбълкойн, обвързан с щатски долари, помогна за изтеглянето на цял клас крипто активи, изтривайки половин трилион долара от пазарната капитализация на сектора и накърнявайки доверието на инвеститорите в процеса.

Милиардерите на биткойни Камерън и Тайлър Уинкълвос наскоро обявиха съкращения на персонала в крипто борсата Gemini, позовавайки се на факта, че индустрията е във "фаза на свиване", известна като "крипто зима", която "допълнително е усложнена от текущите макроикономически и геополитически сътресения“.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна