Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ

Снимка: Томи Илиев

Награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ беше учредена в събота вечерта, 4 юни. Събитието беше в Културния център на Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

Наградата е учредена от организационен комитет начело с Петър Стоянов, президент на България (1997-2002).

Специален гост на събитието бе посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко.

Събитието беше открито от директора на Културния център професор Александър Кьосев.

В словото си президентът Петър Стоянов подчерта надпартийния характер на инициативата. Искаме да изразим солидарност към страдаща Украйна и да откроим хуманните традиции на българския народ в лицето на доброволците и безкористните им грижи за потърсилите убежище в България е водещата ни философия, каза той.

След музикална и видео интермедия  издателката на единствената в България платформа за човешки права Маргиналия  Юлиана Методиева разказа как се е родила преди два месеца инициативата и как е била подкрепена от Нери Терзиева още от самото ѝ начало.

Изборът им e бил да поканят единственият последователен европейски политик – президент т Петър Стоянов.

Тя представи организационния комитет: Огнян Минчев, Димитър Вацов, Митко Новков, Александър Кьосев, Явор Гърдев, Иглика Трифонова, Костадин Бонев, Веселин Стойнев, Георги Даскалов, Иво Инджов, Яра Бубнова. 

Специални благодарности бяха изразени към големите български писателки Теодора Димова, Здравка Ефтимова, подкрепили инициативата за наградата.

Александър Кашъмов, адвокат, програма „Достъп до информация“ обяви съдържателно четирите категории за награди:за предприемач или и/или частна фирма, които със собствен труд и средства оказват максимална логистична и човешка подкрепа на украинските бежанци;за неправителствена организация, която със собствен труд и средства оказва максимална логистична и човешка подкрепа на украинските бежанци;за неформална група от съмишленици или социална мрежа която със собствен труд и средства оказва максимална логистична и човешка подкрепа на украинските бежанци;за гражданин, който със собствен труд и средства оказва максимална логистична и човешка подкрепа на украинските бежанци.

Критериите, по които организационния комитет ще предлага за номинации и ще награждава, не трябва да е част от рутинните задължения на гражданите или организациите (не се допускат до номинации дейности , подпомагащи обичайния им бизнес или част от задълженията им като представители на публични или държавни институции; тя не трябва да свързана с проектно финансиране, каза още той.

Димитър Вацов представи членовете на другия основен партньор на Гражданския форум и обяви, че наградата ще бъде връчена в  Нов български университет и ще бъде обявена на сайта ukr-award.nbu.bg.

Присъстващите почетоха с минута мълчание паметта на наскоро починалата българска журналистка Нери Терзиева.


Снимки: Томи Илиев


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени