Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победител в Академия за иновации 2022 е отбор leARn!

За пръв път за 9 години конкурсът се печели от отбор ученици. Тава са Виктор Неделчев, Димитър Костадинов и Огнян Траянов от Първа английска езикова гимназия и Американския колеж с идеята си за виртуално учебно съдържание, демонстрирана блестящо! Те спечелиха сърцата на журито с хъс, мотивация, амбиция и демонстрация на живо!

3
Снимка: Марина Банделюк

leARn печелят 10 000 лв. за развитие на идеята си, предоставени от Европейска инвестиционна банка. Посещение на Европейските институции в Брюксел, предоставено от Европейската комисия. Предметни награди, предоставени от Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ).

На второ място се класира отбор Vodoraslo - Денис Иванов и Ванеса Стефанова бяха подготвени с прототип на биореактор с водорасли, който пречиства въздуха и показаха впечатляващи знания! Те са студенти в Университет за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), което също е прецедент за конкурса. Те печелят 10 000 лв. за развитие на идеята си, предоставени от Българска банка за развитие. Посещение на Европейските институции в Брюксел, предоставено от Европейската комисия. Предметни награди, предоставени от Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ).

И третия прецедент, на трето място, също се класираха ученици - Александър Палийски, Георги Колев и Мартин Щилянов от математическата гимназия “Акад. Кирил Попов” в Пловдив представиха идеята си за виртуална валута за централната банка. Те печелят посещение на Европейските институции в Брюксел, предоставено от Европейската комисия. Предметни награди, предоставени от Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ).

От над 100 участници в Академия за иновации 2022, която се провежда за 9-та поредна година, бяха сформирани 20 отбора. От тях 17 бяха допуснати до менторите в Ден 1 на Академията, а 8 бяха допуснати до финала nа Ден 2 и представяне пред журито на конкурса. В журито участват водещи представители на академичната общност, публичния сектор и бизнеса. Големите награди връчиха Христо Стоянов, Представител на Европейски инвестиционен фонд за България, Христо Темнев, Изпълнителен директор на Фонда за капиталови инвестиции на Българска банка за развитие и Бойко Благоев, Директор комуникации в Представителството на Европейската комисия в България.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени