Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Южнокореец оглави Международния кънки съюз

Джа-Йол Ким
Снимка: ИСУ

Джа-Йол Ким от Република Корея е новият президент на Международния кънки съюз (ИСУ). Той замества на поста Ян Дайкема от Нидерландия. Изборите се проведоха по време на Конгреса на ИСУ в Пукет (Тайланд).

77 от общо 119 делегати гласуваха за Ким. Сърбинът Слободан Делич получи пет гласа, финландката Сузана Ракамо - 13, американката Патриша Сейнт Питър - 24. За победа са необходими повече от 60 гласа.

Джа-Йол Ким ръководи федерацията по кънки на Република Корея. От 2016 година е член на Съвета на ИСУ, беше член на Комисията за олимпийска програма на Международния олимпийски комитет (МОК) на Игрите в Пьончан 2018 и работеше в Координационната комисия на МОК за зимната олимпиада в Пекин 2022.

"Имам 25 години успешен опит и знам как да развивам бизнес по целия свят. Но също така съм страстен фен на фигурното пързаляне и спорта. През 2018-а проведохме изключителни зимни игри в Пьончан. Като член на комисията по олимпийска програма на МОК работих неуморно за повишаване на ролята на ИСУ в олимпийското движение", заяви кореецът.

Канадецът Беноа Лавоа беше избран за вицепрезидент на Международния кънки съюз. Преди това постът заемаше 77-годишният руснак Александър Лакерник, но той не участва в изборите, тъй като делегатите на Конгреса във вторник не подкрепиха предложението за повишаване на максималната възраст на длъжностни лица в организацията от 75 до 80 години.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна