Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк намали двойно прогнозата си за растежа на БВП на Германия и удвои оценката си за инфлация

Централната банка на Германия обяви в петък, че е намалила наполовина прогнозата си за растеж на немският брутен вътрешен продукт за 2022 г. до 1,9% в сравнение с прогнозата си от края на миналата година за експанзия с 4,2%. Бундесбанк също така заяви, че икономическото възстановяване в Германия ще бъде "много по-слабо".

"Експертите на Бундесбанк очакват реалният брутен вътрешен продукт да нарасне съответно с 2,4 и 1,8 процента през 2023 и 2024 г.“, се казва още в изявлението на централната банка.

Междувременно банката очаква инфлацията в страната да се повиши със 7,1% през 2022 г., което е двойно повече от прогнозираната през декември миналата година инфлация от 3,6 на сто. "Инфлацията тази година ще бъде дори по-голяма, отколкото беше в началото на 80-те години на миналия век“, заяви президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел, добавяйки, че "ценовият натиск се засили отново напоследък, което не е напълно отразено в настоящите прогнози на банката".

Йорахим Нагел отбеляза, че  инфлацията "няма да спадне сама" и подчерта, че ЕЦБ се нуждае от "решителни и последователни действия" в областта на паричната и лихвена политика.

Ден по-рано Европейската централна банка също преразгледа във възходяща посока прогнозите си за инфлация в цялата еврозона, очаквайки тя да нарасне през настоящата година с 6,8%. В същото време ЕЦБ очаква и по-слаб икономически растеж през 2022 г. от 2,8 на сто.

След вчерашното заседание на ЕЦБ анализаторите на редица търговски банки вече очакват траен цикъл на повишаване на лихвите в еврозоната от следващия месец.

Дойче банк (Deutsche Bank) прогнозира, че ЕЦБ ще повиши основните си лихви с 25 базисни пункта на заседанието през юли, след което ще вдигне лихвите с още по 50 базисни пункта на заседанията през септември и октомври и с още 25 пункта през декември. Според голямата немска банка депозитната лихва на ЕЦБ, която все още е на отрицателна територия от -0,5%, ще достигне ниво от 1% до края на 2022 г.

Според "Морган Стенли" (Morgan Stanley) Европейската централна банка ще повиши основните си лихви с 25 базисни пункта през юли, с 50 базисни пункта на заседанието през септември и с още 25 пункта през октомври.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени