Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявяват стипендиантите на Фонда “Иди, учи и се върни”

Снимка: facebook.com/tuktam/photo

Готови са решенията за подкрепа на стипендиантите на Фонда “Иди, учи и се върни” на сдружението Тук-Там. В четвъртък, в приятната атмосфера на Ботаническата градина, те ще бъдат обявени.

Обявяването на избраните кандидати ще бъде съпроводено с благотворителен търг и с вдъхновяващи срещи със страхотната общност на Тук-Там Клуб!

Фонд 2022 е на обща стойност над 70 000 лв. Той ще подкрепи със стипендии талантливи български младежи да продължат образованието си с магистратура в едни от най-престижните университети по света и след това да приложат наученото тук, в България.

Обявяването и награждаването на випуск 2022 ще бъде гвоздеят на вечерта. Кои са стипендиантите, какви са историите им и защо са избрани именно те, ще стане ясно по време на Гала Коктейла.

“За щастие и тази година премина много успешно. Имахме около 70 кандидата. Оценките, които получават са от жури, съставено от хора във всички браншове у нас. Най-силните кандидати преминаха напред. Тази година имаме около 10-ина стипендианта, които ще получат различни стипендии“, казва Анелия Лачева-Колева от Фонда в предаването “Хоризонт до обед“ на БНР.

Предпочитания на кандидатите

“Няма ограничения в държавата, в която ще учат. Насочили са се към държавите в Европа. Нашите кандидати имат много различни интереси – икономика, право, калиграфия, молекулярна генетика и физика. Интересите на младите българи са много разнородни“, посочва още тя и подчертава:

“Ние ги подкрепяме с различни стипендии. Освен общите стипендии, предлагаме и специализирани в сфери като устойчиво развитие, технологии, компютърни науки, инженерство.“

“Изискванията са след приключване на образованието си в чужбина, стипендиантите да се реализират в България. Има гратисен период до шест месеца, в който, ако успеят да си осигурят стаж, могат да го изпълнят и след това да се завърнат тук за реализация“, казва още Колева.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: Фейсбук
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна