Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неправомерните съдебни спорове (SLAPPs) и социалната отговорност на адвокатските дружества ще обсъждат на международен форум в София

Снимка: Ани Петрова, БНР

„Как да се противопоставим на злоупотребите със стратегически съдебни процеси, насочени срещу участието на обществеността (SLAPPs)“, социалната отговорност на адвокатските дружества и как да бъде съчетано задължението на адвокатите да представляват клиентите си според закона – от една страна, и обществените интереси – от друга, са част от въпросите, които ще бъдат дискутирани на съвместен Конгрес на Федерацията на европейските адвокатури (Fédération des Barreaux d’Europe, FBE) и Съюза на адвокатурите и правните общества на Европа (Council of Bars and Law Societies of Europe, CCBE). Това съобщиха за БНР от Софийска адвокатска колегия.

Форумът ще се проведе на 23 юни 2022 г. в хотел „Балкан“ в София под мотото: „Ролята на адвоката след пандемията 2022 г.: динамика на работа в поляризирани общества, промяната в имиджа на адвоката и еволюция на адвокатската професия“.Организатори на събитието са Софийска адвокатска колегия и Висш адвокатски съвет, с подкрепата на Френското председателство на Съвета на ЕС.

Темата за неправомерни съдебни спорове е свързана със защитата на гражданското общество и на журналистите като важни участници в обществения дебат и в разпространението на информация, мнения и идеи.

SLAPPs са ново, но все по-бързо разрастващо се явление в Европейския съюз – форма на тормоз и сплашване срещу журналисти, правозащитници и други лица и организации, работещи в защита на обществения интерес, посредством необосновани или прекалено завишени искове по съдебни производства, образувани от влиятелни лица, лобистки групи, корпорации и държавни органи. Целта на тези искове е цензуриране, сплашване, санкциониране – и в крайна сметка „заглушаване“, на изказвания по въпроси от обществен интерес (пране на пари и корупция, околната среда и климата, правата на жените, трудови права, права на хората с малцинствен расов или етнически произход и пр.).

По данни на Съвета на Европа всяка година нараства броят на сигналите за сериозни заплахи за безопасността на журналистите и свободата на медиите в Европа, вкл. множество случаи на сплашване чрез съд. През 2021 г. в рамките на 12 месеца по проекта за свобода на медиите „Media Freedom Rapid Response“ са документирани 439 сигнала (за 778 лица или субекти, свързани с медиите, които са били обект на атаки) в 24 държави членки, включително посредством стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността (SLAPPs).

Целта на дискусията на 23 юни 2022 г. е да бъде потърсен балансът между достъпа до правосъдие и неприкосновеността на личния живот – от една страна, и защита на свободата на изразяване на мнение и свободата на информация – от друга.

Работната част на конгреса ще започне в 13.45 ч. с приветствия на председателя на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев, председателя на Софийска адвокатска колегия Стефан Марчев, президента на CCBE Джеймс МакГил, президента на FBE Доминик Атиас, Посланика на Република Франция у нас Н. Пр. Флоранс Робин и други официални лица.

По време на форума ще бъдат обсъдени общи за европейските адвокатури проблеми, в това число иновациите и дигитализацията на правната практика. Основният акцент по темата ще бъда поставен върху това доколко адвокатите са готови и използват пълноценно иновациите и дигитализациите в правната работа и кои са предизвикателствата пред традиционните ценности на професията в контекста на все по-масовата дигитализация на правосъдието и обществото като цяло.

Пълната програма за съвместния Конгрес на FBE и CCBE за 23 юни 2022 г. е достъпна на сайта на Софийска адвокатска колегия на следния линк: https://fbecongress2022.sak-sas.bg/.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна