Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков с признание след вота: Случи се логичното. Няма страшно!

| обновено на 22.06.22 в 20:00
Снимка: БГНЕС

"Това беше най-логичното нещо да се случи в днешния ден. Задкулисието си показа лицето".

Това обяви след гласувания вот на недоверие премиерът в оставка Кирил Петков.

"Всъщност за мен беше ясно, че това ще се случи. Делян Пеевски днес само се появи, за да натисне "Не". Това, което видяхме днес, че имаше още един човек, който не се появи, това е депутат от "Възраждане". Народна представителка от Пловдив", обяви министърът-председателят, но не пожела да посочи името.
В крайна сметка се оказа, че това е Елена Гунчева.
По думите на премиера тези общи гласувания сред опозицията са неестествени: "Но те днес го направиха заедно. Тези две коалиции - на корупцията и на външните влияния се съчетаха в едно и стана коалицията на задкулисието".

Кирил Петков отчете и грешките си - работили много дълго, но не обговорили нещата с хората.

"Сгрешихме по начина, по който комуникирахме с българския народ, но не се отклонихме от нито едно обещание, което дадохме", категоричен бе той.

Според него в днешния вот няма нищо страшно, защото "извоюването на държавата не става изведнъж".

"Трябва да извървим поредица от стъпки. Но трябва да стане ясно, че не може с политически манипулации да овладяваш един народ, който вече се е събудил", настоя Кирил Петков.

„Продължаваме промяната” никога няма да направи сделка. Ние сме тук за дългата игра и ще сме тук, докато не отстоим независим парламен, каза още той.

Сега ще изпратим официално писмо към депутатите от ИТН, ако искат да дойдат и да ни попитат какви са нашите цели за следващите 6 месеца, ако не дойдат – отиваме на избори, каза премиерът.

Ако имаме 121 депутати, ще имаме наистина независимо правителство. Сега задкулисието успя да си открадне един коалиционен партньор. Президентът не ни е помогнал в нито една от стъпките, нямаше конструктивна роля, коментира Петков.

Според него в последните 6 месеца Румен Радев не е имал конструктивна роля. Петков каза, че миналата година, когато беше част от служебното правителство на Радев, го харесвал много, но в последните няколко седмици не го разбира.

Запитан за правителството, което ще предложи, след като получи мандат за съставяне на кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание, Петков каза: Абсолютно в същия вариант ще предложим правителство. Имена няма да казвам, но няма как да сме в едно правителство от тук нататък с Гроздан Караджов. Да, ще има промяна на министри, но в основния си състав ще бъдем същите.
По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна