Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската централна банка остави лихвата на ниво от 14% въпреки все по-високата инфлация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централната банка на Турция запази основната си лихва непроменена на ниво от 14% за шести пореден месец въпреки скока на инфлацията в страната до 73,5% през май и глобалния цикъл на затягане на паричната и лихвена политика, като банката отново заяви, че очаква да започне понижение на инфлацията.

Централната банка заяви, че спадът на инфлацията ще започне поради вече взети мерки, потенциален край на конфликта в Украйна и благоприятни базови ефекти.

"Банката ще продължи да прилага решително засилената макропруденциална политика и ще предприема допълнителни мерки, когато е необходимо“, се посочва в изявление след края на днешното заседание.

Банката намали лихвения си процент с цели 500 базисни пункта (с 5%) към края на миналата година, въпреки растящите цени, провеждайки по този начин необичайна политика, за която настоява президента Реджеп Ердоган. Това остави реалните лихви дълбоко на отрицателна територия.

Цикълът на намаляване на лихвите предизвика валутна криза, която доведе до обезценка на турската лира с 44% спрямо долара през 2021 г., разпалвайки допълнително инфлацията. Тази година турската валута отслабна с още 24%, като в същото време инфлацията достигна 24-годишен връх.

Повечето икономисти, които са анкетирани от Ройтерс, очакват основният лихвен процент да остане стабилен на ниво от 14% до края на годината, което отразява липсата на промяна в нестандартната парична и лихвена политика, за която настоява икономическия план на Ердоган.

Графика на основната лихва на Турската централна банка


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна