Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Nike обяви, че "излиза напълно" от руския пазар

Базираната в САЩ компания Nike Inc. обяви, че изцяло ще напусне руските пазари, като съобщението е факт три месеца след спиране на дейността ѝ в страната, съобщи в четвъртък бизнес телевизия CNBC, позовавайки се на изявлението на компанията по имейл.

"NIKE взе решение да напусне руския пазар. Нашият приоритет е да гарантираме, че подкрепяме изцяло нашите служители, докато отговорно намаляваме операциите си през следващите месеци", се казва в изявлението на компанията, присъединявайки се към други големи западни марки като McDonald's и Google, които също изцяло напускат руския пазар.

През март базираният в САЩ водещ производител на спортни облекла, заедно с технологияния гигант Apple Inc., затвориха техните онлайн магазини в Русия след началото на украинския конфликт.

Nike заяви на 3-и март, че временно ще преустанови дейността си във всички свои магазини, притежавани и управлявани от компанията в Русия в отговор на действията на Москва в Украйна, като добави, че тези, които все още са отворени, се управляват от независими партньори.

За Nike, която получава по-малко от 1% от приходите си от Украйна и Русия взети заедно, този ход е до голяма степен символичен, отколкото материален за резултатите.

Руските медии съобщиха през май, че Nike не е подновила споразуменията с най-големия си франчайзополучател в Русия - Inventive Retail Group (IRG), която управлява 37 магазина с марка Nike в Русия чрез дъщерното си дружество Up And Run.

Чуждестранните компании, които искат да напуснат Русия заради войната в Украйна, са изправени пред перспективата през следващите седмици да бъдат приети нови закони, позволяващи на Москва да конфискува активи и да налага наказателни санкции. Това насърчи някои фирми да ускорят напускането си.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени