Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната регионална фармацевтична колегия с приз за колегия на 2021-та година

Българският фармацевтичен съюз раздаде годишните си награди в Пловдив

Проф. Асена Сербезова
Снимка: Iva Tepeshanova

"Нашата сила е в знанията и професионализма и на вярата в науката, която носим в сърцата си. Те ни даваха сили и в най-трудните моменти по време на пандемията от Covid- 19, която все още не е отминала. Дълбок респект пред куража и себеотрицанието, с които рискувахте живота си особено през първите дни на пандемията и първите месеци, когато неизвестността беше голяма и хората търсеха вашата помощ. Но вашата помощ търсеха и лекарите и нашето значение сякаш нараства видимо", каза по време на официалното откриване на Българските фармацевтични дни 2022 в Пловдив министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова
"Доверието между лекари и фармацевти, между фармацевти и пациенти нарастна с хода на пандемията. Фармацевтичната наука намери пътя за преодоляване на най-тежките етапи от тази криза. Благодарение на ваксините светът успява да си вземе глътка въздух . Хората сега разбират колко е значима и отговорна е нашета роля като най-достъпни здравни специалисти.
Благодаря ви, че поставяйки гражданина в центъра на здравните грижи, заедно успяхме да ускорим процеса по внедряване на електорнното здравеопазване в България, и че с общи усилия успяхме да внедрим електорнната рецепта", изтъкна още проф. Сербезова.
XV-то издание на Българските фармацевтични дни 2022 г. се провежда под надслов „Отговорни в професионализма“. Организатор на събитието е Българският фармацевтичен съюз.
Поздравителни адреси на събитието отправиха от МЗ, от Председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти проф. Илко Гетов, който е и председател на комисията за наградите на Българския фармацевтичен съюз, от Българския лекарски съюз, от Български зъболекарски съюз, от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.
Проф. Илко Гетов

Председателят на Експертната комисия за определяне на носителите на наградите проф. Илко Гетов, преподавател в катедра „Организация и икономика на фармацията“ на Фармацевтичния факултет при Медицинския университет - София беше възпрепятстван да присъства, но изпрати своите поздравления на всички колеги и участници в годишните награди на Българския фармацевтичен съюз.

Велина Григорова                  Снимка:Iva Tepeshanova

"Този ден, обгърнат с тайнството на билките и техните лечебни свойстав, Еньовден е наш професионален празник, на който ние отново можем да сме заедно свободни. Преживяхме две години на предизвикателства и като професионалсти, но и като хора. Доказахме, че хората винаги могат да разчитат на нас. А пандемията даде тласък на процеси като дигитализацията, които бяха отлагани дълго време, но от която няма връщане назад. Идват моменти на нови дейности в аптеката, нови предизвикателства, които ние трябва да посрещнем и ако искаме да оцелеем като съсловие, трябва да се развиваме и да се адаптираме към новите промени", заяви магистър-фармацевт Велина Григорова, председател на Българския фармацевтичен съюз, която даде старта на Българските фармацевтични дни. Те се организират традиционно в навечерието на Еньовден и събират повече от 1000 магистър-фармацевти от цялата страна.

Магистър-фармацевт Велина Григорова и главния секретар на Съюза магистър-фармацевт Димитър Маринов тържественото връчиха наградите на 8 изявени в работа си „Магистър-фармацевт на годината“ от цялата страна.

Отличените магистър фармацевти 2022 г.   Снимка: Iva Tepeshanova

С приза „РФК на годината“ беше отличена Регионална фармацевтична колегия София – столична. Наградата е за положените усилия в областта на образователните модули и за активна колегия в публичното и медийното пространство. Отличието получи председателя й магистър-фармацевт Венелин Сапунаров. 

Ростислав Курдов - РФК Стара Загора, Венелина Григорова, Венелин Сапунаров и Димитър Маринов            Снимка:Iva Tepeshanova

Традиционно партньорите на БФС от най-голямата здравна платформа у нас КРЕДО УЕБ връчиха годишната награда за най-активен магистър-фармацевт в дигиталното пространство. Това е Веселина Гаврилова от Благоевград.

В 7 категории бяха отличени лекарствени и нелекарствени продукти. В първата категория „Лекарствен продукт по лекарско предписание“ за „Поливалентна терапия на социалнозначими заболявания“спечели медикамент за за лечение на три взаимосвързани социалнозначими заболявания - диабет тип 2, сърдечна недостатъчност и хроничното бъбречно заболяване.

В категория е „Лекарствен продукт по лекарско предписание“ за „Технологична иновация, първи перорален продукт в терапевтичния клас“ спечели първият по рода си перорален продукт и единствено по рода за си лечение на захарен диабет тип 2. Уникалната технология позволява перорален прием на белътчна молекула, медикамента намалява гликирания хемоглобин, помага на пациентите да намалят телесното си тегло и редуцира кардиометаболитните рискови фактори. В Категория „Лекарствен продукт по лекарско предписание, алтернатива при неоперабилни пациенти“ на единственото одобрено терапевтично медикаментозно решение при пациенти с неоперабилна хронична тромбоемболична белодробна хипертония (ХТБХ) или рецидивираща/персистираща болест след белодробна ендартеректомия. Това е първият медикамент от нов клас терапии, с иновативен механизъм на действие, демонстриращ клинично значима полза в редица крайни точки за ефикасност при пациенти с ХТБ.
Български фармацевтични годишни награди
В категорията „Лекарствен продукт без лекарско предписание“ наградата се присъди на многокомпонентен лекарствен продукт, съдържащ хепарин за локално приложение на българския пазар. Отличени бяха също и хранителни добавки като иновативни пробиотици, както и такива с доказана ефективност за профилактика и лечение на грипни състояния в начален и клиничен стадий. Наградени бяха и козметични продукти.

Анжела Мизова, Маргарита Грозданова, Светослав Крумов и Светослав Стоев (от ляво на дясно)

Членове на експертната комисия  на БФД бяха маг.-фарм. Анжела Мизова, зам.-председател на УС на БФС, маг.-фарм. Маргарита Грозданова - член на УС на БФС, маг.-фарм. Светослав Крумов - председател на Контролната комисия на БФС и маг.-фарм. Светослав Стоев - член на Комисията по качество на БФС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна